Premiér Orbán se nechal očkovat čínskou vakcínou

Premiér Orbán se nechal očkovat čínskou vakcínou Zdroj: Profimedia.cz

Očkovaní, vítejte: Lidé v Maďarsku po očkování či po nemoci dostali řadu výhod

V Maďarsku je naočkovaná téměř polovina obyvatel a předcovidový život se začíná vracet. Zatím ale jen pro očkované, ti už teď můžou do hospody, do divadla i na fotbal bez roušky. Bude takhle v létě fungovat celá Evropa?

Až do poloviny 19. století byly Budín a Pešť rozděleny mohutným proudem Dunaje. Bariéra mezi dvěma břehy maďarské metropole je už dávno přemostěná, v posledních týdnech ale vznikly nové, neprostupně oddělené světy uvnitř města. Pro pohyb mezi nimi potřebujete takzvanou imunitní kartu – průkaz o tom, že jste buď po očkování na covid, anebo jste nemoc nedávno prodělali.

 

Vstupenka z lockdownu

Potvrzení o imunitě se v Maďarsku začalo používat po překročení počtu čtyř miliónů očkovaných, tedy asi 42 % populace. Lidé po očkování či po nemoci dostali širokou paletu výhod: otevřely se pro ně restaurace (neočkovaní můžou jen na terasy), divadla, lázně i sport. Centrum Budapešti už dva týdny plní otevřené zahrady a zlehka se obsazují i interiéry podniků. Působí to trochu paradoxně – uvnitř hospod mají imunizovaní často velké rozestupy a na terasách je neočkovaná hlava na hlavě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!