Nevkus... A vkus.

Nevkus... A vkus. Zdroj: Archív

Kandidáti na cenu Sexistické prasátečko
Kandidáti na cenu Sexistické prasátečko
Kandidáti na cenu Sexistické prasátečko
Kandidáti na cenu Sexistické prasátečko
Kandidáti na cenu Sexistické prasátečko
10
Fotogalerie

Marek Stoniš: Je vagína s křídly sexistická?

Když se jakákoliv oficiální instituce pustí do definování vkusu a nevkusu, bývá zle. Naposledy brněnský Nejvyšší správní soud označil za nevkusnou a sexistickou reklamu sítě zastaváren, na které byla vyobrazena polooblečená žena. Firma za ni dokonce dostala padesátitisícovou pokutu.

Ta reklama mi přijde trošku hloupá, nepřehledná a bez náznaku vtipu, ale neprovozuji zastavárnu, abych věděl, jestli mohla být účinná, nebo ne. A vůbec mi nepřísluší rozhodovat, zda zastavárenské služby, které jsou dost nevkusné (nikoli však nelegální) samy o sobě, mohou propagovat hezké holky, nebo ne. Nicméně mám asi dost posunutější práh svobody, než předvedl příslušný soud. Pokud té holce nedrželi při focení pistoli u hlavy, tak ať. Proč by si nemohla vydělat? Ostatně reklam s krásnými polonahými, nebo dokonce nahými ženami jsou milióny. A snad ještě budou, až se smršť přehnané korektnosti přežene.

Na druhou stranu – když soud označí jednu nevinnou reklamu za nevkusnou a sexistickou a vstoupí tak do diskuse, která mu dle mého nepřísluší, očekával bych, že se soudci zanedlouho vysloví také k veřejně vystavovaným obřím vagínám, které aktuálně hyzdí zeď pražských Letenských sadů. Podle mého jsou nevkusné, ale ti, kdo si to myslí se mnou, mají prostě smůlu. Dočetl jsem se totiž, že tato „feministicky laděná monstra mají být zpodobněním svobody a vymaněním z čistě primárního vnímání ženských pohlavních orgánů. Obrazy vagín zároveň upozorňují na palčivé problémy, jako je sexuální násilí páchané na ženách či zákaz potratů.“

Takže logicky nemůže jít o nic nevkusného – autorka upozorňuje na palčivé problémy doby, proto její dílo musíme přijmout jako angažované umění. A basta. A je pouze a jen na nás, jak třeba našim pětiletým ratolestem vysvětlíme, že se při pohledu na okřídlenou pětimetrovou vagínu musí vymanit od primárního vnímání ženských pohlavních orgánů jako ženských pohlavních orgánů, protože prostě feminismus, práva na potraty (ona nejsou?) a tak dále a tak dále, už ani nevím jak.

Dle mého skromného laického estetického pohledu je prostě stokrát urážlivější zneužití vagín pro vyjádření radikálního politického názoru než polonahá holka, která nás vyzývá k návštěvě zastavárny.

Ale obojí má být věcí vkusu. Nikoli soudu.

Poslechněte si, jak mluví o své kampani Feminist edition v roce 2017 pivovarník Stanislav Bernard:

Video placeholde
Stanislav Bernard o své kampani "feminist edition" i o aktivistkách, které žádají stažení jeho billboardů • Martin Bartkovský