Josué Jhonatan Márquez Moreno

Josué Jhonatan Márquez Moreno Zdroj: Archív

Josué žádá o azyl aneb Příběh protirežimního venezuelského exulanta

Josué Jhonatan Márquez Moreno přijel do Česka v roce 2019, dva roky od okamžiku, co musel opustit rodnou Venezuelu. On i jeho děti se účastnili protivládních demonstrací a jejich domov už nebyl bezpečný. Nyní tu žádá o azyl, jeho budoucnost je ale nejistá.

Čtyřiapadesátiletý Josué pochází ze San Cristóbalu. Do demonstrací proti režimu prezidenta Madura se zapojil poprvé v roce 2014, když se jeho dcera Andrea účastnila studentských demonstrací. Ty se v San Cristóbalu vzedmuly na táchirské Univerzitě de los Andes po pokusu o znásilnění jedné ze studentek v areálu školy. Manifestace proti kriminalitě přerostly v protivládní demonstrace. Josué se sousedy poskytl mnoha studenům ubytování a celou situaci dokumentoval, protože venezuelská média mlčela. Jakmile se vlny protestů uklidnily, začal „hon na čarodějnice“ a Josué musel kvůli bezpečnosti poslat Andreu do Guatemaly.

Pokus o únos

Jako podnikatel se pak musel potýkat s řadou vládních represí. Kritickým okamžikem pro něj byl také večer v roce 2016, kdy se pokusili unést jeho mladší dceru Jhoxy. Tu chtěla skupina mužů zatáhnout do dodávky, když se vracela domů z diskotéky. Její kamarádku zmlátili. Naštěstí byli stále blízko klubu a ochrance se podařilo ji před únosci zachránit. Incident nahlásili na policii, která pachatele zatkla. Následně jim ale bylo řečeno, že šlo o „běžný případ z podsvětí“, a únosce propustili. Josué nepochybuje, že měli jeho mladší dceru vytipovanou z politických důvodů. Jhoxy proto odjela za Andreou do Guatemaly. Venezuelu opustil i syn Jhonatan, který nyní žije s manželkou v Ekvádoru.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!