Co prezident ve svém projevu k Vrběticím nesdělil, nebo naopak řekl opačně

Co prezident ve svém projevu k Vrběticím nesdělil, nebo naopak řekl opačně Zdroj: ČTK / PR / CNN Prima News

Zeman jako poskok Rusů: Co prezident ve svém projevu k Vrběticím nesdělil, nebo naopak řekl opačně

Od dob slavného projevu šéfa komunistů Gustáva Husáka z roku 1969, obhajujícího utužení režimu a sovětskou okupaci, žádný politik neudělal takové prohlášení ve prospěch cizí moci jako prezident Miloš Zeman. Rozdíl je v tom, že Husák měl tehdy v zádech 75 tisíc sovětských vojáků. Zeman měl minulou neděli na sebe namířeny jen kamery CNN Prima News a závazky k Rusku, o nichž nic nevíme. Výsledkem je, že oslabil českou pozici a skandálně prozradil některé utajované informace ze spisů. Zachoval se jako poskok Rusů.

Prezidentovo televizní dvojvystoupení bylo sice vedeno v českém jazyce, ale primárně bylo určené pro ruskojazyčné publikum. Miloš Zeman v něm absolutně nectil, že spis, s nímž se mohl jako nejvyšší ústavní činitel seznámit, je v režimu tajné. Bohužel minimálně dvakrát prozradil utajované informace, narušil vyšetřování a vyslal řadů signálů ruským bezpečnostním orgánům, které jsou druhou stranou sporu mezi dvěma státy.

Terč na čelo

V prvním případě mluvil o tom, že policejní vyšetřování údajně pracuje s hypotézou o jednom z českých majitelů muničního skladu, jenž prý ruským agentům umožnil vstup do objektu ve Vrběticích. Nechme stranou, že jde o jednu hypotézu. Přistupme však na ni a zeptejme se: uvědomuje si Zeman, že tím ruské straně vysílá zprávu v duchu „hoši, existuje jediný svědek, který vás může identifikovat, tak si prosím dejte pozor“. Odhlédněme od toho, jestli to tak skutečně je, nebo ne. Pokud ano, tak Zeman touto indiskrecí nakreslil spolumajiteli zbrojařské firmy Imex na čelo terč a ohrozil jeho život.

Poslechněte si podcast Kecy a politika, kde Bohumil Pečinka rozebírá, jak se z inženýra Zemana stal poskok Ruska:

Video placeholde
Pečinka x Petros: Kecy & politika - 2. díl Jak se z inženýra Zemana stal poskok Ruska • reflex.cz

Prezident dále řekl, že majitel Imexu se odmítl podrobit detektoru lži, což je prý téměř usvědčující věc. Mohlo by tak eventuálně být, kdyby se právník zbrojařů Radek Ondruš neohradil se slovy, že jeho klient detektor neodmítá. Navíc ani u BIS, ani u policie. Jen chce, aby ve druhém případě byla u toho přítomna ještě nezávislá osoba, která zkontroluje, aby se detektorem nezjišťovaly nějaké citlivé politické nebo jiné otázky. „Oni tam můžou položit otázku, jež může být citlivá, která může směřovat k jeho osobním věcem, a druhý den se to dozví pan prezident a třetí den to řekne na veřejnosti,“ konstatoval právní zástupce Ondruš.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!