Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Bitva o Kavčí hory: Dětinské hrátky politických klik

Sledovat boj o Českou televizi je jako sledovat rvačku hluchého a slepého o dům, který hoří. Je to zároveň zábavné i frustrující. Především je ale jasné, že ten dům to nejspíš nepřežije.

Asi neexistuje situace, jež by lépe popsala absurditu dalšího kola zápasu o Českou televizi, než situace, k níž došlo minulý týden. Závažně se tvářící Hana Lipovská s výrazem někoho, kdo se právě chystá zastavit zeměkouli, přichází na jednání Rady ČT v doprovodu dvou policistů, aby sdělila světu zásadní informaci, která podle jejích slov zasahuje až do bezpečnosti samotného státu. Vzápětí se ukáže, že onou zprávou je fakt, že generální ředitel ČT má podíl ve firmě Gopas, jež udělala několik zakázek pro ajťáky v ČT v celkové hodnotě nízkých stovek tisíc korun. A jednání Rady ČT se vzápětí propadne do chaosu, protože nikdo neví, jak s touto „zásadní informací“ naložit. Na odvolání generálního ředitele to ten den nestačí, ale Hana Lipovská je přesvědčena, že jde o zásadní informaci, jejíž zveřejnění by ohrozilo její bezpečnost – proto ten policejní doprovod.

Křižácké tažení

Pojďme si tento domnělý zločin, který Hana Lipovská odhalila, jen velmi zběžně zanalyzovat – generální ředitel Petr Dvořák, jehož pouhé roční bonusy za rok 2019 dělaly 2,4 miliónu korun, se pokusil tajně získat pro svoji firmu zakázku, jejíž plnění dělalo během dvou posledních let asi 120 tisíc korun. Z toho plyne, že buď je Petr Dvořák do té míry absurdně hamižný, že je kvůli titěrné zakázce pro svoji firmu ochoten ohrozit svoji velmi lukrativní kariéru, nebo jsou Hana Lipovská a část jejích kolegů v Radě ČT zcela zaujaty křižáckým tažením vůči Dvořákovi, že jim nedochází, jak bizarně její obvinění působí. A nutno říct, že s ohledem na show, kterou kolem celé akce rozpoutala, se zdá být pravděpodobnější druhá verze.

Tohle divadlo, jež se Dvořákovi odpůrci snaží zveličovat do podoby nějaké příšerné chobotnice, aniž jsou schopni identifikovat jediné porušení pravidel či, nedej bože, zákonů, v celém případu bohužel jen zapadá do obrazu dalšího kola války o ČT, jež momentálně sledujeme a které je stejně smutné jako neuvěřitelné. Smutné proto, že díky dětinským hrátkám politických klik, jež si z Rady ČT udělaly skákací hrad, kam se chodí pravidelně vyřádit a vykřičet, se jakákoli šance na potřebnou debatu o ČT spíše vzdaluje. A neuvěřitelné proto, že momentálně není nikdo, kdo by tohle dovádění nezodpovědných a nekompetentních dokázal zarazit, nebo alespoň zbrzdit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!