Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Podzimní naděje aneb Co a jak po volbách

Volby se blíží, napětí, jak to vlastně dopadne, stoupá. Agentury uveřejňují průzkumy v šikovné podobě grafů a tabulek. Každý si může na monitoru pohrát se sestavováním koalic, klik, má jednu, klik, sestaví druhou. Koho bude volit, stejně neví. Průzkumy preferencí nejsou dalekohled do budoucna. Něco ukazují, ale výsledky mohou být jiné.

Politická scéna se podle nich zjednodušuje a je čitelnější, než bývala. Zdá se, že ve sněmovně bude jen pět stran. Dvě demokratické koalice, Babišovo hnutí ANO, Okamurova SPD a komunisti nebo socialisti, obě formace v marginální roli. Mezi oběma koalicemi a Babišem je vlivem jeho agresívního vládnutí a mizerné minulosti hluboký příkop, který by v současné době ani jedna z koalic nepřekročila.

Kriminální republika

Babiš je na tom, bohudík, hodně zle. Výsledek voleb je pro něj důležitý osobně a zásadně. Když nevyhraje, otevře se, ať už se orgány vzpamatují, nebo sama od sebe jeho minulost a zničí ho. Pokud by vyhrál (nevím, jak by to udělal), neotevře se nic a ČR se definitivně změní v kriminální republiku pana estébáka. To je zhruba nálož, kterou podzimní volby odpálí. Do voleb se dočkáme mnoha zázraků, většinou nechutných.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!