Pravdu má lajk!

Pravdu má lajk! Zdroj: Profimedia.cz

Leoš Mareš
Nikol Štíbrová
Petr Čech
Miloš Zeman
Jára Cimrman
5
Fotogalerie

Pravdu má lajk! Česko po verdiktu Ústavního soudu zažije první, opravdu svobodné volby

Dělá si doktor Rychetský prču? Osm měsíců před volbami přijde s nápadem, že mají mít všechny mandáty stejnou váhu. Jéééé, pan Chytrý! A komu to jako poslouží? Dvacet let tady něco funguje a my tomu teď ukážeme fakáč? Řečeno s Vaškem Klausů: opravdu na politické scéně chceme stovky bizarních spolků a straniček, když nám stát tak pěkně šlape pod všeobjímajícím vedením politické divize Agrofertu?

Kromě toho se ten nesmysl z dílny Ústavního soudu nedá stihnout do voleb. Místopředsedkyně komise pro Ústavu ČR Helena Válková to vidí jasně: „Rozkolísá to současný volební systém, což určitě nikdo nechceme. Tohle kdyby se dozvěděl doktor ­Urválek, obrátil by se v hrobě.“ Prezident to vidí stejně: „Hrozí, že se Česká republika ocitne v neřešitelné ústavní krizi.“ A to je přesně to, co si nikdo nepřeje, protože Zeman se během krizí obvykle vrací k pití a to se pak začnou koberce svévolně pohybovat a on na nich neudrží rovnováhu.

Pravda je taková, že přestože D’Hondtově formuli, podle níž se dosud hlasy přepočítávaly na mandáty, nikdo nerozumí, stala se výbušným jádrem sporu a je zbytečné, aby kvůli něčemu tak hezkému, jako jsou svobodné volby, vypukla občanská válka.

Takže co s tím? Naštěstí co Čech, to erudovaný politolog. Chytří lidi dali hlavy dohromady a rozhodli se volby v ČR jednou provždy zrušit. Urny budou vráceny pohřební službě, předtištěné volební lístky dostanou děti z mateřských škol na vlaštovky. Na druhou stranu, nikdo nechce instalovat ve střední Evropě Severní Koreu (navíc zeměpisný nonsens) s doživotně volenými vůdci. Zvlášť v okamžiku, kdy je u vesla nesympatický muž, jehož politický program se smrskl do jediného bodu: vyhnout se nástupu do nápravného zařízení.

Když se řekne A, musí se říct i B: jak v takovém případě zachovat v chodu kyvadlo demokracie? Hromadný odstřel politických dinosaurů nařídit nelze. Tak brutální vyčištění politické scény země s tradicí Čapkova humanismu nikdy nepovolí. Tak co tedy?

Parlament v IKEA

Erudovaní politologové se shodli na tom, že do procesu politické soutěže zapojí sociální sítě a místo jednou za čtyři roky se bude soutěžit o přízeň fanoušků každý den. Výhod to přinese řadu: zmizí frustrující různobarevné sloupky předvolebních preferencí i billboardy s frázemi politiků o svobodě a demokracii. Žádná svoboda a demokracie ještě dálnici z Prahy do Budějovic nepostavily.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!