Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr Blatný je obětavý pedagog. Sám na sobě předvádí rozdíl mezi lží, hloupostí a dezinformací

Za dezinformaci je poslední dobou moderní vydávat kdejaký blábol, omyl nebo lež. Což je ovšem nesmyslné matení pojmů. Je na čase vnést do problému jasno.

Následující edukační materiál vytvořil Reflex s cílem zvýšit mediální gramotnost české veřejnosti. Za spolupráci děkujeme ministru zdravotnictví Janu Blatnému, který se obětavě ujal role demonstrátora a při svých veřejných vystoupeních vytvořil dokonalé studijní podklady.

Definice

Autorka Slovníku mediální komunikace Irena Reifová definuje dezinformaci jako „úmyslně nesprávnou či zkreslenou informaci, která je záměrně implantována do informační soustavy oponenta se záměrem ovlivnit jeho aktivity“. S touto definicí se v zásadě shodují i další renomovaní autoři. V žádném případě tedy dezinformace není omyl nebo prostá lež. Aby bylo možné mluvit o dezinformaci, musí jít o ÚMYSLNOU NEPRAVDU, která je ZÁMĚRNĚ ŠÍŘENÁ a jejím CÍLEM JE MANIPULOVAT publikum.

Příklad

Pro snazší představu si uveďme jednoduchý příklad: Když Pepíček řekne při zkoušení paní učitelce, že 3x3=8, není to pravda, ale není to ani lež – je to neznalost, hloupost. Když za to dostane špatnou známku, ale doma bude tvrdit, že všechno uměl, je to banální lež. Pokud si ovšem pro maminku vymyslí story o tom, že má strach, aby se mu paní učitelka nemstila, protože ji viděl, jak se líbá s panem ředitelem, a špatnou známku přizná až následně další den s tím, že "už je to tady", bude to dezinformace jako vyšitá.

Jako pedagog, který vyučoval mediky na lékařské fakultně v Brně, ví ministr zdravotnictví Jan Blatný velmi dobře, jak důležité jsou při studiu konkrétní příklady. Proto když se po přijetí ministerského postu pustil do boje s dezinformacemi, které se podle něj šíří o koronaviru, vládních opatřeních či očkování, rozhodl se vše demonstrovat nejlépe, jak dovedl – sám na sobě a před televizními kamerami.

Co je lež

To Blatný předvedl sotva pár minut poté, co ho premiér Babiš uvedl do funkce. Když stál v hale ministerstva vůbec poprvé tváří v tvář novinářům, zapřel, že před časem podepsal petici za Babišovo odstoupení (což mimochodem zjistil jako první právě Reflex). Čistokrevná a banální lež doplněná později vytáčkami mu vydržela přesně 29 hodin, než konečně vyšel s pravdou ven.

Co je hloupost

K této lekci přikročil Blatný hned druhý den ve funkci. Na tiskovce se pokusil novinářům vysvětlit jeden z ukazatelů závažnosti epidemie - reprodukční číslo R. „Jestliže budeme mít nakažených tisíc a reprodukční číslo bude 1,5, potom se zvýší počet na tisíc pět set, takže jenom o pět set. Jestliže budeme mít milion nakažených a reprodukční číslo bude jenom 1,1, ke zvýšení dojde o sto tisíc,“ tvrdil. Bohužel byl ale doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D. úplně vedle. Epidemiologové rozpačitě upozornili, že v prvém případě by se počet nakažených nezvýšil o 500, ale o 1 500 a ve druhém případě by nešlo o 100 000, ale o 1 100 000 nový případů.

Co je dezinformace

S nejnáročnější ukázkou si dal Blatný chvíli pauzu a přikročil k ní až 5. ledna. V té době byla mezi odborníky shoda, že vakcína sice dokáže chránit očkovaného člověka před nemocí covid-19, ale nebylo (a stále není) jisté, zda zabrání i tomu, aby případně dál šířil virus na jiné lidi. To ostatně na svých stránkách otevřeně připouštěl i Blatnému podřízený Státní ústav pro kontrolu léčiv. Přesto ministr na tiskové konferenci prohlásil: "To očkování mě samo o sobě bonifikuje, protože neonemocním a nemohu nakazit nikoho jiného.“

Vzhledem k tomu, že Blatný už dřív předvedl své mizivé povědomí o epidemiologii a vakcinologii, mohlo by se zdát, že šlo třeba opět jen o neznalost jako v případě čísla R. Jenže nešlo. Což ministr sám přiznal. Když se ho totiž novináři zeptali, jestli nepřestřelil, když hovořil o preventivní roli vakcíny proti šíření nákazy, přestože o tom neexistují důkazy, zcela otevřeně se k manipulaci přiznal: „Ve chvíli, kdy jasně podáte tuto informaci, tak můžete řadu lidí odradit. Proč bych to dělal, když tuto jistotu nemám?“

Opakování

  • Lež – Blatný banálně zapřel podpis pod peticí, ale nakonec se musel přiznat.
  • Hloupost – o tom, co znamená číslo R, šířil nesmysly neúmyslně, z neznalosti.
  • Dezinformace – doposud nepotvrzenou teorii, že očkovaný člověk už nemůže nikoho nakazit, záměrně vydával za realitu a šířil ji na tiskové konferenci s cílem zmanipulovat veřejnost, aby byla vstřícnější k očkování.

Otázky k zamyšlení

  1. Do které kategorie patří Blatného slova, že počty mrtvých na covid zvyšuje to, že se do statistik započítávají i oběti dopravních nehod, které před tím měly pozitivní test? (Fakta: do 25. ledna zemřelo 15 618 lidí pozitivních na koronavirus; obětí dopravních nehod bylo loni 460, což je nejméně od roku 1961; za prvních 50 týdnů loňského roku zemřelo v Česku o 14 procent více lidí, než je průměr za předchozích pět let.)
  2. Měl by být ministr Jan Blatný vzhledem k výše uvedenému zařazen na stránkách ministerstva zdravotnictví mezi šiřitele dezinformací?
  3. Měly by sociální sítě (Twitter, Facebook a další) v rámci boje proti hybridním hrozbám smazat profily ministerstva zdravotnictví, aby Jan Blatný nemohl své nebezpečné dezinformace dále šířit?