Šéf VZP Kabátek se nechal přednostně neočkovat proti covidu-19

Šéf VZP Kabátek se nechal přednostně neočkovat proti covidu-19 Zdroj: Alexander Malachovský, Reuters

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP
Zdeněk Kabátek, ředitel VZP
Zdeněk Kabátek, ředitel VZP
Zdeněk Kabátek, ředitel VZP
Zdeněk Kabátek, ředitel VZP
6
Fotogalerie

Hon na Kabátka. Šéf VZP je v ohrožení kvůli očkování proti covidu, jednání o jeho konci je ale absurdní

Veřejnost dostala do ruky další hračku. Část médií začala rozehrávat hru na „očkovací kulichy“, tedy osoby, které se nechaly očkovat proticvidovou vakcínou mimo schválený pořadník rizikových skupin. Následně se na sociálních sítích  rozjely diskuse plné nenávistných lynčujících komentářů, jakoby každá výjimka měla znamenat něčí zmařený život. Podstata je přitom úplně někde jinde.

Stát nedokázal za celou dobu řádně zabezpečit administraci očkování, adekvátně a s rozmyslem definovat možné ohrožené skupiny a osoby, které jsou nezbytné pro chod státu. Příkladem budiž soudci, protože prakticky setrvalý nouzový stav znamená, že se téměř na rok zastavila valná část soudů. Požadavek Soudcovské unie, aby i soudci byli v preferenční skupině, je zcela legitimní.

Ale jde i o konkrétní osoby. Nejabsurdnější je aktuální hon na šéfa VZP Zdeňka Kabátka. Je směšná představa, že jde o klotový rukáv, který sedí za zadku ve své kanceláři. Každý den jedná se zdravotníky, vedením nemocnic, které objíždí. Skutečně chceme, aby ředitel největší zdravotní pojišťovny v zemi, nota bene veřejnoprávní instituce, onemocněl, a by tak vyřazen z rozhodování v době největší zdravotní krize?

Stačí si vzpomenout, jak dramaticky probíhala jednání sněmovny vždy, když se volil nový šéf VZP, jak se každá politická garnitura obviňovala navzájem z podvodů, což destabilizovalo permanentně roli pojišťovny v očích jejích klientů. Nástupem Kabátka všechny skutečné či domnělé skandály utichly, a stal se respektovanou osobou v očích zatím každé politické reprezentace, která je u moci.

Volání po jeho krvi, kdy dokonce jakési obskurní uskupení Moravský ombudsman na něj podává trestní oznámení, je tedy přinejmenším směšné. Lze jenom doufat, že správní rada VZP tomuto volání nepodlehne.