Karel Gott

Karel Gott Zdroj: archiv

Záběry z filmu Karel
Záběry z filmu Karel
Záběry z filmu Karel
Záběry z filmu Karel
Záběry z filmu Karel
17
Fotogalerie

Kdyby žil Karel Gott, byl by dnes také v klatbě jako velký dezinformátor a konspirátor

Zrušení či zablokování účtů amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociálních sítích Twitter, Facebook a Instagram, ještě více zesílilo vášnivou diskusi o svobodě slova a o tom, že některé nevyhovující názory jsou programově potlačovány a umlčovány. Řečeno známou frází, ještě, že se toho nedožil Karel Gott… Legendární zpěvák, který zemřel v říjnu 2019, totiž proslul svými zvláštními výroky o politice, historii i vývoji společnosti. V době dnešního fízlování, cenzurování a vyhodnocování informací by byly Gottovy názory zcela jistě označeny za konspirační teorie a dezinformace. Když si je ale čtete, hlodá ve vás červíček pochybností, zda neměl Mistr v něčem přece jenom pravdu.

V září roku 2018 jsem připravoval s Karlem Gottem velký rozhovor pro časopis Prima Zoom. Mnoho věcí, o kterých jsme při schůzkách se slavným zpěvákem hovořili, se do rozhovoru nedostalo, materiálu bylo moc. Poznal jsem ale, že jeden z nejznámějších Čechů byl posedlý studiem toho, proč a jak se odehrály některé historické události a proč se lidská společnost vyvíjí tak, jak se vyvíjí. Gott nad tím skutečně hodně, ale hodně přemýšlel. Četl knihy, zamýšlel se nad možným řešením problémů a velmi rád si o tom povídal. Někdy u toho zacházel, alespoň z mého pohledu, do podivných krajností, například když zaujatě vysvětloval, proč si myslí, že svět řídí někdo, koho nemůžeme nijak ovlivnit. Třeba ilumináti.

„Běh světa řídí vysoké nadstátní kruhy, takzvaní ilumináti nebo osvícenci, a také svaté řády a lóže až po mysticko-okultní organizace… Jde o osoby, které tím pádem určují, kdo bude dělat politiku, a to ostatní už je jenom velké divadlo,“ prohlásil Karel Gott už v červnu 2001 v Lidových novinách.

V minulých dnech jsem si na to vzpomněl, když se v souvislosti s koronavirovou pandemií tolik hovoří o dezinformacích a konspiračních teoriích. Co by tak asi na současný vývoj řekl Karel Gott? Určitě by to opět schytal, protože jeho názory by byly v tomto směru zcela nonkonformní. Ostatně čeští zpěváci jsou hodně razantní v politických a společenských postojích i v době „bez Gotta“. Stačí se podívat na různá vyjádření Daniela Landy, Janka Ledeckého, Ilony Csákové nebo Tomáše Kluse.

Ovšem Gott je Gott, podívejme se proto na to, co kdysi říkal, zda by to dnes ještě obstálo v záplavě fanatických vyjádření na sociálních sítích a zda by mu Twitter zablokoval účet, pokud by na něm působil. Protože konspirace to byla od něj podle dnešních měřítek jako vyšitá.

Tak pravil Gott

Karel Gott se například domníval, že svět určitě ovládají nějaké tajemné vyšší síly, o kterých se nerozhoduje ve volbách, ale mimo obyčejné hlasování občanů. Že o vývoji nerozhodují jednotlivé vlády, ale někdo jiný. K tomu mi v roce 2018 kromě jiného řekl: „Ať už jsme měli spojence na Západě, či Východě, všichni nás prodali. A počítejme s tím, že nás prodají zas. Vždyť už jsme zase prodaní. Strategicky určitě, jsme přece v NATO… Například politiky řídí někdo úplně jiný. Politici jsou vidět, jsou na výsluní, mávají lidem, ale jsou někomu podřízení. Jsou řízeni a jsou závislí. Ten, kdo jim pomohl do křesla, od nich potom něco chce.“ O prvních větách výroku se dá politologicky diskutovat. O těch dalších si můžeme myslet co chceme, protože žádné důkazy na to neexistují. Pokud tedy nevěříme tomu, že nás všechny nějak ovládají George Soros a že Bill Gates nás chce přes vakcíny proti Covidu načipovat. Jenže o tom čipování už hovořil Karel Gott ve zmíněném interview pro Lidové noviny téměř před 19 lety. Zde citát:

„Obávám se, že celosvětové dění směřuje k totální globalizaci, která vyústí v jednu totalitní světovládu. Časem všechny malé banky padnou – už to pomalu začíná, bankovní giganti budou fúzovat, až nakonec zbude jediný bankovní dům, který bude všem diktovat. Vznikne jedna světová měna, která bude všechno řídit, a pak už je jen krůček k bezhotovostnímu platebnímu systému pomocí mikročipů a laserových neviditelných kódů – nejspíš je budeme mít zabudované v těle. A tím bude možné z jednoho vládního centra získat o každém informaci a každého kontrolovat. Už si na to zvykáme, vnímáme to jako samozřejmost – ta identifikační čísla jsou kreditní karty. Zatím je to velmi příjemné, a i další vývoj v tomto směru nám bude připadat praktický, výhodný a hlavně pohodlný, ale časem zjistíme, že jsme se stali objektem nejenom kontroly, ale i manipulace s myšlením.“

Přestože byl Gott konspirátor, s poslední větou z jeho starého vyjádření se dá vlastně souhlasit. Ano, odevzdali jsme údaje o sobě sociálním sítím, mobilním operátorů, bankám a dalším organizacím. Stalo se tak dobrovolně a my jsme se skutečně stali nejenom objektem kontroly, ale i možné další manipulace s našim rozhodováním, například v případě spotřebních návyků, přijímání reklamy a podobně. To sice někdo také může považovat za konspiraci, ale je to realita. V tom Gott předběhl dobu.

Celkem se trefil i v pohledu na vývoj západních elit. K tomu kdysi řekl: „Když jsem poprvé odjel na Západ, zmínil jsem se o našich poměrech a byl jsem kritizován, že to špatně vidím. Všichni byli levicoví, měli Che Guevaru a mleli, že je třeba myslet na většinu. Těšil jsem se do svobodného světa, že se konečně nadechnu, a místo toho jsem koukal jako blázen, kde to jsem.“ No, ano, také někdy koukám jako blázen na to, že extrémní levicový pohled na vývoj společnosti je už dnes tak strašně obvyklý na mnoha západních univerzitách a postupně si prorazil cestu i do politických stran a do rozhodujících médií. A také do České republiky.

Gott také k vývoji společnosti prohlásil: „Bojím se toho, že se nakonec naplní všechny orwellovské vize, které při svém vzniku vypadaly tak neskutečné. Napadlo mě, že možná přijde doba, třeba se jí ještě dožiji, kdy budeme nostalgicky vzpomínat na minulé totality. V každém případě, když už se tehdy nedalo dělat vůbec nic, tak si aspoň lidé mohli pro sebe nechat své myšlenky a názory.“

Nostalgicky na naši totalitu nevzpomínám, právě naopak. Byla to doba odporná a mimořádně nevstřícná k šíření svobodných názorů. Ale některé orwellovské vize, jak na to Gott i další upozorňovali, už naplněny jsou. Doufejme ale, že si ještě nějakou dobu budeme moci alespoň ponechat své myšlenky a názory. Jenže i o to se už vede lítý boj. Zrušení účtu prezidenta Trumpa na Twitteru je jen malou ochutnávkou toho, co nás ještě čeká.

Ještě, že se toho Karel Gott nedožil...