Vláda Andreje Babiše žádá ve Sněmovně o další prodloužení nouzového stavu. Tentokrát až do 20. prosince

Vláda Andreje Babiše žádá ve Sněmovně o další prodloužení nouzového stavu. Tentokrát až do 20. prosince Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Poslední informace dua B+B ke koronaviru Aneb Babišovu vládu vůbec k ničemu nepotřebujeme

Protože zmocněncem pro očkování proti koronaviru jmenoval Andrej Babiš sám sebe, musíme být v České republice připraveni na úplně cokoli. Třeba, že nám premiér píchne očkovací látku sám. Mezitím PES (protiepidemický systém) útočí na pětku, což mělo původně znamenat úplný lockdown země. Teď se o tom mlží. Tak nějak vypadala pondělní odpolední tisková konference vlády. Podívejme se, co se na ní (ne)stalo.

Přítomni: Premiér Babiš, ministr zdravotnictví Blatný.

Duchem nepřítomni: 10 milionů obyvatel České republiky.

Opakovaná informace: Vakcína proti Covidu-19 bude. Do konce roku bude v Česku maximálně pro 15 tisíc lidí. Kdo obdrží první várku, není stále úplně jasné. Podle všeho především zdravotníci a pacienti v nemocnicích, kam dorazí. Jaký bude přesně postup očkování pro širokou veřejnost, které prý začne někdy v polovině února, ještě také nevíme. Skvělý manažer Babiš to má určitě pod kontrolou. Asi stejně jako v srpnu, když odmítl naslouchat odborníkům a nechal rozběhnout smrtící druhou vlnu pandemie.

Co nezaznělo jasně: Bude úplný lockdown? A bude už tento týden? Situace je špatná, ale o tom, zda se jednonohý PES dobelhá do kritického bodu 5, se rozhodne až ve středu. Proč až ve středu? Aby se podle všeho ještě přečkal v míň omezeném čtvrtečním režimu Štědrý den. Pak nastane co? Blatný tvrdí, že pátý stupeň bude na rozdíl od čtyřky bez výjimek. Co to znamená? U naší vlády nevíme. Na jak dlouho bude lockdown? Nebylo ani naznačeno. Hovoří se, že až do 7. ledna, možná i déle. Nebo ne? Na co se čeká, ví jen koronavirus SARS-CoV-2 a duo duo B+B.      

Best in covid?: Blatný na tiskovce opět tvrdil, že jsme byli první v Evropě, kteří plošně testovali seniory v domovech důchodců a dalších podobných zařízeních. Že to provázely zmatky, že to bylo pozdě a že to nebylo úplně dokončeno, o tom pomlčel. Že fiaskem skončilo plošné testování učitelů, o tom se už mlčí. Asi proto kabinet podle posledních informací nepřidá učitelům na platech tak, jak slíbil. Mlží se i o tom, že testování veřejnosti pomocí antigenních testů nebude nakonec nic moc, o čemž si špitají odborníci na ministerstvu zdravotnictví.

V čem nejsme Best in covid: Blatný při vychloubání zapomněl, že počet zemřelých v Česku na počet obyvatel s covidem či v jeho důsledku patří k vůbec nejvyšším v Evropě. Dá se to označit za katastrofu. Vychloubaní se nějakým prvenstvím proto zavání hyenismem.

Poučení z poslední tiskové konference vlády ke koronaviru: Vše, co duo B+B řeklo, jsme znali už předtím, nebo to bylo účelově překrouceno. Stoprocentně se tak potvrdilo, že tuto Babišovu vládu vůbec k ničemu nepotřebujeme.