Andrej Babiš (ANO) a Alena Schillerová (za ANO) u prezidenta Zemana na Pražském hradě (15.12.2020)

Andrej Babiš (ANO) a Alena Schillerová (za ANO) u prezidenta Zemana na Pražském hradě (15.12.2020) Zdroj: Twitter - J. Ovčáček

Svět podle Zemana. Rusko a Čína nevadí, opozice škodí, armáda o nic nepřichází

Prezident Miloš Zeman možná působí trochu unaveně, jako v nedělní Partii na CNN Prima News, pořád je to ale ten stejný Miloš Zeman. Se svými výpady vůči opozici, která si dovolila kritizovat vládu za koronavirové přehmaty. Se svými postoji, v nichž se mísí odpovědnost s alibismem. A uklidňování rozjitřené politické situace v kombinaci s jistou přezíravostí.

Jednou z oblíbených politických figur Miloše Zemana je nastolování témat. A potažmo negování něčeho, co vlastně nikdo neříkal, ale prezident má chuť si k tomu něco říct. Například, co se vakcinace týká. „Přes nelásku vůči jehlám jsem se rozhodl, že se nechám očkovat,“ oznámil na Primě. Nicméně s obvyklým zemanovským dovětkem: „Ale nebudu dělat žádnou šaškárnu s televizními kamerami.“ Což je jistě sympatické – obojí. Nutil ale někdo prezidenta, aby z očkování dělal „šaškárnu“?

To je ale jen detail. Další rétorickou figurou je dehonestace protivníků. Miloš Zeman poděkoval všem, kteří pomáhají s koronavirou situací. Ovšem kromě kazisvětů, samozřejmě: „Nechci naopak poděkovat těm, co stojí opodál, kdo jenom poštěkávají a kritizují.“ A aby bylo jasno, o koho jde: „Mluvím o opozici.“ A aby bylo ještě jasněji: „Mluvím o médiích.“ Z nějakého nespravedlivého hlediska jen o „bakalovských“.

To nejdůležitější z prezidentových úst zaznělo uprostřed Partie. Tedy, že svoji hrozbu vetováním daňového balíčku nenaplní. Zároveň ho ale ani nepodepíše. „Senát přeci jen učinil krok správným směrem, ale ten ústupek považuji za nedostatečný.“ Naopak rozpočet se jeho podpisu navzdory „obludnému“ schodku dočká.

Což ovšem není nic proti originalitě – a bohužel i cyničnosti – hodnocení desetimiliardového přesunu v rozpočtové kapitole obrana, který si vyvzdorovali komunisté. Prezidentova slova, že „armáda o nic nepřichází“ by mohla ještě znít snaha o pragmatické hodnocení situace. Miliardy se tam mají vrátit z rozpočtových rezerv. Nicméně konstatování, že „vítězem je Česká republika“ už nepůsobí ani jako špatný vtip.

A tím to neskončilo. Z debaty o dostavbě jaderných elektráren Temelín a Dukovany se naprosto vytratilo racionální hodnocení ekonomické bezpečnosti. Neboli, účast ruských nebo čínských firem. „Mě zajímá, jaká je cena a jaké jsou technické parametry,“ pasoval se Miloš Zeman do role obhájce neviditelné ruky trhu. A kdyby se někdo znepokojoval, tak netřeba: „Je to normální soutěž.“

 Stejně jako zcela v pořádku je nedávná cesta prezidentova neformálního poradce Martina Nejedlého do Moskvy: „Má dobré kontakty v Rusku.“ Takže tak.