Druhou vládu Andreje Babiše jmenoval prezident Miloš Zeman 27. 6. 2018

Druhou vládu Andreje Babiše jmenoval prezident Miloš Zeman 27. 6. 2018 Zdroj: Blesk

Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti šíření koronaviru (21.10.2020)
Ministr dopravy průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21.10.2020)
Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), ministr dopravy průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21.10.2020)
Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Plaga, Hamáček, Babiš a Prymula na tiskovce (12.10.2020)
Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Premiér Babiš na tiskovce (12.10.2020)
12
Fotogalerie

Přestaňme naivně snít. Šance na lepší vládu bez voleb je nulová. Musíme to přetrpět s Babišem

Každý si samozřejmě může nechat zdát, o čem chce. Pokud není schopen smířit se s nepříjemnou skutečností, může mu útěk do snu přinášet úlevu. Je ale nebezpečné plést si sny s realitou a čekat, že naše současné problémy se vyřeší s menšími útrapami, až začne vládnou nějaká jiná, lepší vláda. Nezačne. Lepší vládu nemáme a do voleb mít nebudeme. S problémy se musíme poprat teď, tady a bohužel pod vedením nynějšího kabinetu.

Vláda Andreje Babiše je neschopná, nemorální, je neštěstím pro tuto zemi a nikdy neměla vzniknout. Kdo se na ní podílí (ČSSD) nebo ji podporuje (KSČM), je kolaborant, spoluviník současného zoufalého stavu. To ovšem není vůbec žádná novinka, platí to od chvíle, kdy dnešní vláda před třemi lety nastoupila.

Těžko si představit nějaké jiné uskupení dotačních šíbrů, neschopných kariéristů, morálních mrzáků a cynických technologů moci, které by více poškozovalo většinu oblastí života společnosti. Samozřejmě by byla mnohem lepší vláda morálních odborníků s manažerskými schopnostmi. Moudrost takového poznání je ovšem zhruba na úrovni zjištění, že je lepší být bohatý a zdravý než chudý a nemocný. Jistě, bylo by to lepší, ale NENÍ TO TEĎ REÁLNÉ.

Pokud by se komukoliv podařilo přimět Babišovu vládu k demisi, případně jí vyslovit nedůvěru, byl by následně na tahu prezident Miloš Zeman. Opravdu někdo věří, že by rychle a bez průtahů zúřadoval odchod ministrů, mezi nimiž má čím dál více osobních chráněnců (Prymula, Benešová, Toman…), a jejich náhradu požadovanými morálními odborníky s manažerskými schopnostmi? Nebo by si spíš užíval další z okamžiků, kdy by měl vše v rukou, nechal by nekonečně dlouho vládnout oslabený kabinet v demisi a při případných výměnách ministrů by sahal po osvědčených tvářích typu Pecina, Kohout, Balvín…

Snít můžeme o čemkoliv. Ale nemělo by nám to bránit ve zdravém úsudku. Nemůžeme čekat, až nám někdo pomůže, nemůžeme čekat, až nám současnou krizi někdo usnadní. Musíme teď hned zatnout zuby, přijmout realitu a snažit se ze všech sil i s tak špatnou vládou, kterou právě máme, zvládnout krizi co nejrychleji a co nejlépe. A pak napřít veškeré úsilí k tomu, abychom za rok, po volbách, nemuseli o lepší (nebo alespoň méně strašné) vládě už jen nereálně snít.