Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová Zdroj: Archiv Blesku

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová
Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová
Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová
Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová
Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová
10
Fotogalerie

Exministryně Parkanová je nevinná, zatím nepravomocně. Co vedlo k jejímu odchodu z politiky?

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil nepravomocně bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Po osmi letech se tak posunula kauza, která byla od počátku nesmyslná a vykonstruovaná, alespoň o kousek dál. Verdikt je tak další prohrou Vrchního státního zastupitelství pod vedením Lenky Bradáčové.

O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy už v demisi. Obžaloba tvrdila, že Parkanová a ředitel ministerské sekce vyzbrojování Staněk způsobili státu škodu zhruba 817 milionů korun, protože nenechali zjistit obvyklou cenu strojů. Státní zástupce Jan Kořán později na základě dodatku znaleckého posudku výši údajné škody zrevidoval na 777 milionů.

Kořán vinil Staňka ze zneužití pravomoci a z úmyslného porušení povinnosti při správě cizího majetku. Parkanovou pak z nedbalostního maření úkolu veřejného činitele a z porušení povinnosti při správě cizího majetku z vědomé nedbalosti. Soud ale dospěl k závěru, že skutky popsané v obžalobě se nestaly.

„Opora v policejním posudku je naprosto nesmyslná,“ sdělil Reflexu obhájce Parkanové Tomáš Sokol. „Představte si, že chcete něco koupit v rámci zbrojní zakázky, dodavatel vám řekne cenu, a vy začnete mávat nějakým posudkem. V tu chvíli letíte ze dveří.“ Otázkou rovněž je, zda měl zpracovatel posudku k dispozici všechny informace. I když šlo o dopravní letadla, není vyloučeno, že ve vybavení mohly být i prvky aktivní obrany, které jsou ale předmětem vojenského tajemství.

Validitu obžalobou předloženého posudku rozcupovala i předsedkyně senátu Markéta Binderová. „Soud dospěl k jednoznačnému závěru, že posudek předložený obžalobou je metodicky a věcně nesprávný a ve své podstatě nepřesvědčivý. Postrádá erudici, kterou by bylo možné od ústavního znaleckého posudku očekávat,“ uvedla.

Neuvěřitelná byla i argumentace státního zástupce ohledně motivu, když naprosto vážně tvrdil, že hlavním důvodem podpisu nákupu byla snaha Parkanové zalíbit se tehdejšímu premiéru Mirku Topolánkovi a zabránit svému odvolání. "Předsedovi vlády, který ji zamýšlel odvolat, předložila návrh na uzavření smlouvy," uvedl Kořán v obžalobě. Jenže tři její vládní kolegové tenhle nesmysl ve svědeckých výpovědích vyvrátili.

Parkanovou stálo obvinění politickou kariéru, v té době vyla totiž místopředsedkyní sněmovny za TOP 09. Nyní se dočkala alespoň částečné satisfakce. Na konečný verdikt si bude muset ještě nějaký ten rok počkat.