Andrej Babiš věští z koule

Andrej Babiš věští z koule Zdroj: Facebook

Chcete se opravdu hodně bát koronaviru? Poslechněte si Babišovo ujištění, že není důvod k panice

Generátor náhodných slov a myšlenek znovu v akci a v plné formě! Byl by k smíchu, kdyby v Česku neměl rozhodující slovo při řešení koronavirové krize. Za daného stavu ale spíš běhá mráz po zádech z toho, kdo rozhoduje o zdraví a životech deseti miliónů lidí.

Zkusme se na chvíli oprostit od stranických sympatií. Zapomeňme na jméno konkrétního politika. Představme si jen, že v situaci, kdy se zemí rychle a nejspíš už nekontrolovaně šíří nebezpečný virus, vystoupí politik X. Y. v hlavním zpravodajském pořadu veřejnoprávní televize a předvede následující vystoupení.

Moderátor:Pane premiére, váš ministr zdravotnictví v květnu prohlašoval, že epidemie je poražena. Jaké máte odhady, na jaké úrovni se podle vás podaří ten současný růst obrátit?

Premiér X. Y.: Ale já nemám žádné odhady. My samozřejmě sledujeme tu situaci, znovu opakuju, podle počtu hospitalizovaných. Já každý den volám paní primářce Roháčové na Bulovku. Bulovka byla ta nemocnice, která měla nejvíc pacientů. To je pro mne ten hlavní indikátor. Nejvíc nakažených máme v Praze. A je potřeba se podívat i na tu strukturu. Dneska čtyřicet procent tých nakažených jsou lidi mezi věkem dvacet až čtyřicet. Taky se změnila ta skupina ohrožených lidí. Už to není jenom ty starší, ano, ale jsou to hlavně nemocný mezi padesáti a šedesáti. Takže všechno má nějaký vývoj, ten vir má nějaký vývoj a v mediálním prostore máme plno různých odborníků, který maj’ na to diametrálně rozlišné jako názory. Takže my přece jsme jasně řekli, že už nebudeme dělat opatření ekonomického charakteru. My si to nemůžeme dovolit. To znamená, je ten semafor, je nějaká nová situace, hygiena zareagovala. Mimochodem včera bylo 15 100 testů, absolutní rekord. Trasuje se. Daktela funguje. Nastupujou vojáci všude, jo. Sedmdesát jedna počítačů dostala Praha. Takže všechno se to řeší a já myslím, že není potřeba vyvolávat nějakou paniku. A je potřeba hlavně být odpovědný vůči ostatným. Tady je generační solidarita, jo, protože myslím si, že mladá generace by měla už tým, že respektuje to nosení roušek, vyjádřit tu solidaritu se starší generací nebo s tymi nemocnými.

Znovu zcela vážně říkám: Odmysleme si politickou příslušnost, zapomeňme na jméno premiéra i na veškeré sympatie, antipatie či kontroverze, jež se s ním pro kohokoliv pojí. Vyvolává ve vás uvedená odpověď, která je přesným autentickým přepisem, dojem, že budoucnost země je v rukou člověka, jenž ví, co dělá, a na jehož rozvahu, kompetenci a smysl pro logické a věcné rozhodování se můžete spolehnout?

Pokud ano, závidím vám. Mně se spíš vybavil Jakešův projev v Červeném Hrádku. A bez ohledu na to, zda by v kritické situaci takto vystoupil premiér z ODS, ČSSD, TOP 09, KSČM… či jakékoliv jiné strany, měl bych jasno, že na někoho takového se v těžkých časech spoléhat nechci a nemohu. Neschopnost formulovat, udržet a vyjádřit (alespoň nějakou) základní myšlenku jako výbava krizového manažera? No… tak hlavně žádnou paniku!