Chvilka poezie Alenky Schillerové

Chvilka poezie Alenky Schillerové Zdroj: Facebook @SchillerovaAlena

Andrej Babiš by asi měl ministryni financí zakázat Facebook. Začala na něm veršovat

Alena Schillerová je prokazatelně nejen nejhorší českou ministryní financí v novodobé české historii, o čemž svědčí stav veřejných financí a jak k němu paní účetní z Brna došla, ale pravděpodobně také nejhorší básnířkou v politické funkci.

Před několika hodinami na svém facebookovém profilu zveřejnila následující báseň:

 „Ať den a noc jak dlouhé týdny se zase posouvají

Jak dětem, když se létem bezostyšně nudí

Já přeji všem kdo si už sotva vzpomínají

Jak ranní louka bosé nohy studí.“

(Pár veršů z cesty domů do Brna).

Není jasné, jestli závorka na konci čtyřverší má být jeho součástí, ale vzhledem k tomu, že se slovo „Brna“ nerýmuje s žádným předchozím ukončením verše, asi ne.

Ve škole jsem nikdy nevynikal rozborem básní, které nám předkládali učitelé českého jazyka, málokdy jsem tušil, „co tím chtěl básník říci.“ Proto mi není moc jasné, co nám veršem chtěla říci paní ministryně. Mám jen několik chatrných teorií:

-        Autorka si všímá střídání dne a noci a pravděpodobně se domnívá, že ze dnů a nocí se skládají týdny. Nebo tak něco. Proč a kam se posouvají, ovšem netuším. Možná ke konci fiskálního roku, nebo k platbám záloh DPH nebo něčemu podobnému. Nebo je snad jen to letošní léto bezostyšné, tedy drzé? Čím? Že premiér jezdí k moři a nám doporučuje utrácet to dépéhá doma? Netuším podobně jako Jiří Sovák ve filmu Marečku, podejte mi pero, který ztroskotal na výkladu verše, ve kterém se zjevil hrdobec.

-        Autorce je asi líto dětí, kterým se bezostyšně vleče léto. Jsem zvědav, co bude veršovat, až budou muset nastoupit do koronaškoly.

-        Autorka přeje všem, kdo si už sotva vzpomínají. Ale z básně není vůbec jasné, co vlastně. Přeje jim ranní louku, která studí? Že by reakce na poslední horké dny? To z verše tak úplně nevyplývá. Jsou snad ti, kteří si už nevzpomínají, zapomnětliví senioři, kterým chce Alena Schillerová přidat pět tisíc korun? (Babiš šest, ale to je v tomto případě jedno.)

-        Nebo autorka přeje všem, kteří si nevzpomínají, den, noc, posouvání dlouhých týdnů, prostě podobně jako nudícím se dětem, bosé nohy?

Omlouvám se, opravdu nejsem žádný F. X. Šalda.

Uvidíme, kudy se literární dráha paní ministryně bude ubírat dále. První pokus se jí asi moc nepovedl (ale fotka fakt krásná, to se musí nechat!).

Třeba výsledek odpovídá faktu, že jej zplodila cestou do Brna. Přestože se do něj vracela z Prahy po D1, měla asi málo času, aby své čtyřverší vybrousila k dokonalosti. Nebo možná musela přerušovat veršotepectví podepisováním příkazů k zakleknutí jejímu šéfovi překážejících podnikatelů.

Chtělo by se napsat, ať se Alena Schillerová raději drží svého kopyta a na pole básnické se raději nepouští. Jenomže tudy cesta nevede. Ministrování jí jde podobně, jako veršování.

Chvilka poezie Alenky SchillerovéChvilka poezie Alenky Schillerové|Facebook @SchillerovaAlena