Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová - ilustrační snímek

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová - ilustrační snímek Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Bohumil Pečinka: Covidové šílenství vrcholí. Žádný sport, žádné školy, žádná kultura…

Blíží se konec léta a covidové šílenství dosahuje vrcholu. Čím méně lidí má komplikovaný průběh, tím větší opatření politici a epidemiologové chystají. Covid má prostě své ochránce, kteří z něj těží. Jsou to vládní politici v očekávání voleb, část médií, jež vsadila na kartu čím hůře, tím lépe, a nakonec farmafirmy, které operaci covid usměrňují v souladu se svými byznysovými zájmy.

Většině lidí u nás stále nedochází hloubka ekonomické krize. Příčinou je program Antivirus, jenž českou ekonomiku proměnil v Potěmkinovu vesnici. Stát dnes přes tento program fakticky zaměstnává 700 tisíc lidí (dalších 300 tisíc bylo donedávna v programu Ošetřovné). To, co zpočátku bylo logickou pomocí státu, který vypnul celé části ekonomiky, je dnes jednoznačnou brzdou dalšího vývoje.

Odnaučit se pracovat

Různí ekonomové se shodují na tom, že minimálně 500 tisíc z „anticovidových“ míst už fakticky neexistuje. Byla prostě zrušena, obrazně řečeno, zmizela, stejně jako zmizely zakázky a investice firem, zvláště v oblasti automobilového průmyslu. Naše slavná tříprocentní nezaměstnanost je tak důsledkem toho, že stát se stal zaměstnavatelem tři čtvrtě miliónu lidí, které drží v mylné představě, že se vrátí na původní místa. Nevrátí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!