Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Z prázdnin do volebního podzimu aneb I voliči jsou problém

Politici mají v létě dovolenou, hodilo by se věnovat jim větší pozornost. Ale na dovolené jsou i voliči, ačkoliv jim hrozí bída, jak všude čteme. Asi si chtějí naposledy užít. Věnujme jim, když jsou pryč, větší pozornost. Když jsou tady, jsou nedotknutelní. Volič je bůh, bez kterého by nevznikl ani nejhloupější politik.

Soudí se, že polovina voličů je dementní. Nikdo ale neví, která polovina to je. Někdo říká, že jen třetina, jiní, že víc. Divné je, že kdo se demencí voličů zabývá, sám se mezi dementy nepočítá. Často se místo demence používá výraz kompetence. To mi připadá měřitelnější. Zeptejte se, kdy vybuchne jaderná elektrárna. Ať to víte, nebo ne, fakta nefakta, před majestátem chladicích věží zmlknete v iracionálním děsu.

Voliči tu nejsou proto, aby něčemu rozuměli, ale aby sloužili politikům. Za odměnu jim mohou veřejně nadávat. Například: Vy hltavé vrány omšelé! Poznají se tak demokratické země, v ostatních se to nesmí. Když se voliči takto svobodně projevují, vyjde obvykle najevo, že jsou stejně hloupí a nekompetentní jako politici. Však politici pocházejí z řad voličů, i když si to mnozí už nepamatují. Dnes před kamerami oslňují lidovou prohnaností, jež se k voličům lísá. Tajně si myslí: To musí být pitomci, když mě zvolili. Jen prezident nic netají, má kancelář s nejvyšší nadmořskou výškou v republice, takže může cokoliv.

Stádo nul

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!