Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Je už náš stát zcela domordovaný?

Před časem rozjela jedna česká vláda propagační akci Ryba domácí, která stála sto sedmdesát miliónů korun na reklamě. Konzumace českých ryb nestoupla, milióny jsou ty tam. Starodávná cenzura je proti tomu hadr – zavírat a vyhazovat kverulanty není třeba, stačí korumpovat rozličnými podporami. Co kdysi prošlo s rybou, toho se vláda nevzdává. Je podivuhodné, s jakou drzostí opakuje tentýž trik, jak dostat peníze ze státní pokladny do soukromých pokladen blíže vlády. Proč by to nedělala, vždyť to prochází u voličů i poslanců. Za sto sedmdesát miliónů kvůli české rybě domácí nebyl nikdo potrestán.

Svět dotací je vynikající prostor, v němž se korupci daří jak ve skleníku. Občas to nějak rupne, máme severočeské i jihomoravské aféry zlodějů. Žádné obálky či nápadně nízké ceny nemovitostí, to jsou zastaralé rekvizity. Nahradily je dotace, přidělené zakázky neschopným a jiné instrumenty zla. Lidí, kteří by vládě řekli – jako v dávné komedii se Smoljakem a Svěrákem – neber dotace, nerozdávej dotace, zblázníš se, není kolem ní dost. Hemží se tam ti opační. Radí vládě: Škubej a škubej. Dávej a ber, hrň to před sebou, volby přežiješ. A kdyby hrozilo, že ne, je tu teorie zlého vira, který může prý volby odložit na lepší časy. Už se šíří teorie, že je to nutné kvůli viru. Povinnost vlády je ale opačná. Volby neodkládat, nýbrž technicky zabezpečit, je to základní písmeno demokracie. Vládního politika, jenž by řekl: Volby se odkládat nesmějí, abys pohledal. Bezpečných postupů, jak volit za časů pandemie, je dost.

S nárůstem útoků covidu-19 se vláda zaplétá do nových zmatků. Straší lidi, jako by z toho měla radost. Ale na trh přicházejí soukromé firmy, jež nabízejí roušky s nanovlákny, které zadrží virus při vdechu i výdechu. Najděte si je na internetu, stojí něco přes tři stovky. Vláda by je měla nejen doporučovat, což nedělá, ale i finančně podporovat jako jiné léčebné prostředky, aby se i největším lakomcům zdály levné. Vždyť je to absolutní řešení infekce! Virus se na lidi nedostane a vychcípá. Je to levnější než všechny útoky na podnikání, na živnosti, na lidi. Nevím, proč si nanoroušek vláda nevšímá. Pořád se zaobírá rouškami, jež nositele nechrání, jako by sledovala nějaký mně nedostupný zájem.

Falešná naděje

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!