Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Trestejte ženy aneb Kdy vyrazí úderky do ulic bourat pomníky Jana Husa?

„Jestli tvá žena něco zaviní, trestej ji tajně a tiše, aby nevzniklo pohoršení. Kdyby na to reptala, čehož tě Bůh uchraň, pak ji potrestej nikoli kyjem, ale metlou. A velmi pilně se vystříhej toho, aby ti tvá žena nenasadila uzdu, jak se to stalo od Dalily Samsonovi.“

Tip zadarmo pro mladé muže, ženy a dalších 85 pohlaví, navštěvujících gender fakulty na všech českých univerzitách: Těch pár výše citovaných vět by vám mohlo vystačit na sepsání desítek, možná stovek diplomových nebo seminárních prací, pořádání tučnými granty zasypaných mezioborových vědeckých konferencí. Zvláště, uvědomíte-li si, že je napsala jedna z největších osobností českých dějin – Jan Hus.

Otázky:

  • Co znamená v pojetí mistra Jana Husa tajné a tiché trestání, nebudící pohoršení? Mučení ženy pod rouškou tmy, s roubíkem v ústech, pouty na rukou a v hlubokém sklepení?
  • Za co vlastně má být trestána? Kdysi dávno jsem si koupil v olomouckém antikvariátu Knihy smolné, což jsou přepisy výslechů mučených žen (ale i mužů) obviněných ze zločinů, které jsou z dnešního pohledu maximálně přestupky proti dobrým mravům. Víte například, že byla-li přistižena při nevěře vdaná žena, hrozil jí hrdelní trest, zatímco v opačném případě ženatému muži nehrozilo prakticky nic?
  • Kdy vyrazí spravedlivé maoistické úderky do ulic, aby začaly kácet pomníky, sochy, busty Jana Husa? Mimochodem, pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí od Ladislava Šalouna v Praze je prokazatelně kontroverzní, minimálně esteticky.
  • Kdy se z Církve československé husitské stane zakázaná sekta? Kdy bude vymazáno Husovo jméno z názvu bohosloveckých fakult?
  • Kdy budou vyřazena jeho díla z veřejných knihoven? Kdy se ­budou veřejně kát a omlouvat církevní hodnostáři sloužící Bohu v Husově jménu?
  • Kdy se začne odstraňovat z názvů náměstí, ulic, neřkuli obcí a měst jméno tohoto arci maskulinního a machistického prasete? Jistě že vím, kolik stojí přejmenování jedné ulice veřejných prostředků (jen samotná výměna občanek kvůli změně trvalého bydliště…), zvláště uvědomíme-li si, že obce kvůli koronavirové krizi dnes nemají peněz na rozhazování. Ale žádná koruna ve jménu nápravy historických křivd nesmí být považována za vyhozenou!
  • A otázka poslední, vůbec ne nejméně důležitá: Ještě vám tak vadí, že byl Jan Hus v Kostnici upálen? Co na tom, že za něco úplně jiného než za pohrdavý vztah k ženám…

Text vyšel jako úvodník nového Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikosku >>>

Reflex 29/2020Reflex 29/2020|Archív