Premiér Andrej Babiš (ANO) při rozhovoru pro Blesk

Premiér Andrej Babiš (ANO) při rozhovoru pro Blesk Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Bohumil Pečinka: Prosím, tento článek o Babišovi nečtěte

Ano, nečtěte ho, pokud si myslíte, že vůči premiéru Babišovi vede Reflex systematickou kampaň. Jenže nejde o některých věcech nepsat, když se jimi zabývají jak české, tak především nejvyšší evropské instituce. Navíc když se stát přeměňuje v odnož podnikatelských zájmů jedné osoby.

Před čtrnácti dny Evropský parlament přijal většinou 76 procent poslanců usnesení, v němž vyzval Evropskou komisi, aby uzavřela své audity, jimiž prověřuje dotace holdingu Agrofert.

Střet trvá

Celá kauza začala v roce 2016, kdy novela zákona o střetu zájmů zpřísnila členům vlády jejich podnikání. Andrej Babiš mohl tuto situaci řešit několika způsoby, ale zvolil formu svěřenských fondů. Jeho věc. O dva roky později organizace Transparency International zjistila, že ve slovenském rejstříku vlastníků je veden ve vztahu k holdingu jako ovládající osobou a příjemcem jeho zisků. Později se něco podobného odehrálo v Británii. Výsledek? Střet zájmů trvá.

Je to důležité ve chvíli, kdy majitel přijímá evropské dotace různého typu a účastní se veřejných výběrových řízení. Stručně řečeno: když má politickou sílu usměrňovat dotační toky do svých firem a současně jeho podniky nějak kooperují se státem, jehož strategii z pozice politika sám určuje. Bylo by fajn, kdyby si všichni obhájci Andreje Babiše tuto větu nechali projít hlavou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!