Vojtěch Filip a Miloslava Vostrá na sjezdu KSČM - ilustrační snímek

Vojtěch Filip a Miloslava Vostrá na sjezdu KSČM - ilustrační snímek Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Váš náš rozpočet: Vláda opět nechává komunisty užít si patnáct minut slávy

V lidském životě je několik pravidelných jistot, jako například každoroční oslava Vánoc či podávání daňového přiznání. A podobné je to poslední dobou i ve zdejší politice. Když dojde na schvalování rozpočtu, vláda zase o kousek posune hranice rozhazovačnosti. A komunisté se nejdříve chvilku cukají, přijdou s několika požadavky a pak se rozhodnou pro rozpočet zdvihnout ruku.

Nejinak tomu je i letos, možná jen o něco otevřenější jsou komentáře všech zúčastněných. „Původně jsme ten rozpočet nechtěli podpořit. Nechtěli jsme dát vládě bianco šek. Podmínili jsme podporu konkrétními projekty a konkrétními částkami, které jsou v tom aktuálním znění zohledněny,“ popsal genezi komunistického postoje v nedělních Otázkách Václava Moravce „stínový ministr kultury“ za KSČM Zdeněk Štefek.

Ještě přímočařeji to už během týdne komentovala i jeho stranická kolegyně, poslankyně a šéfka rozpočtového výboru Miloslava Vostrá: „Je tam vlastně náš volební program.“ Takže tak.

A hru s komunisty na důležitost si na chvíli zahrála i ministryně financí Alena Schillerová: „Komunistická strana schválila rozpočet koaliční vlády už několikrát, takže to je tak trochu jejich rozpočet,“ připomněla s úsměvem na rtech a současným prvním komunistou Vojtěchem Filipem po boku.

Dopřát komunistům jejich patnáct minut rozpočtové slávy se pochopitelně moc nechce koaliční ČSSD. Jednak tím klesají na důležitosti, navíc ve prospěch ještě levicovější konkurence. Rovnici přednesenou komunistickou poslankyní Vostrou (váš rozpočet = náš program) se tak aspoň trochu pokusil zpochybnit Lubomír Zaorálek, momentálně ministr kultury za ČSSD: „Tento komunistický program je shodou okolností program nejen náš, ale i některých dalších stran. Takže v tom nevidím něco skandálního.“

V nedělní debatě na ČT ale zároveň hezky navázal na Zdeňka Štefka z KSČM, který začal mluvit o progresivním zdanění. „U nás často ti nejbohatší mají nejlepší poměry,“ posteskl si Lubomír Zaorálek s ohledem na možné vyšší zdanění velkých firem, nemovitostí a kdoví čeho dalšího.

Ale třeba nakonec nebudou komunistické hlasy potřeba, vždyť tak velkorysý a dokonalý rozpočet musí podpořit každý. Tedy alespoň podle premiéra Andreje Babiše: „Neumím si představit, že by někdo tenhle náš návrh rozpočtu nepodpořil, protože by vlastně vyhlásil válku všem občanům České republiky,“ nechal se slyšet během týdne. Takže tak.

Nelze samozřejmě vyloučit, že pro rozpočet zdvihne ruku ještě někdo další, ale rudá jistota je přeci jen jistota. A příští rok možná znovu. Ale třeba už naposledy…