Abdalláh Ibráhím Diallo

Abdalláh Ibráhím Diallo Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Marek Stoniš: Jsou dva roky vězení za znásilnění šestnáctileté dívky dostatečným trestem?

Předesílám: U soudu jsem nebyl. Spis ani odůvodnění rozsudku jsem nečetl. Stejně tak mi nejsou známy detaily znaleckého posudku. Proto se nebudu rozepisovat, jestli dva roky vězení za znásilnění šestnáctileté dívky, kterého se dopustil z Německa uprchlý žadatel o azyl Abdallah Ibrahim Diallo loni u Litoměřic, jsou adekvátním trestem, nebo ne.

Ani se nepustím na tenký led úvah, zda podobné rozsudky nepodrývají důvěru občanů ve spravedlnost. Prostě nevím. Třeba Abdallah opravdu zažil ve své domovině něco tak strašného, že utekl do Německa, tam se zmaten dopustil drobné trestné činnosti a před obavami z trestu a frustrován, že mu Němci neposkytli azyl, prchl do Čech a dopustil se znásilnění.

U soudu padlo, že panují vážné pochyby, jestli byl v době činu Abdallah příčetný, jestli netrpí schizofrenií (ve vazbě prý slyšel v hlavě hlasy), a zda tedy vůbec věděl, co činí. Než nastoupí vlastní dvouletý trest, má nastoupit ústavní léčení. Ale vše může být úplně jinak, obě strany sporu se proti verdiktu soudu stále mohou odvolat.

Jen by mě zajímalo, jaký trest by hrozil oné šestnáctileté dívce, kdyby dokonání jedné z nejhnusnějších násilností na lidské bytosti zabránila tím, že by z kabelky vytáhla zbraň (jestli legálně, nebo nelegálně drženou, je v tomto případě jedno) a jednoduše jej odpráskla.

I s těmi hlasy v hlavě.