Rudá záře nad divadlem v Kladně

Rudá záře nad divadlem v Kladně Zdroj: Marek Douša

Rudá záře nad Kladnem: Etický kodex aneb Severokorejské praktiky mezi divadelníky

Severokorejskou příručku pro organizaci divadelních domů si nechalo přeložit divadlo kladenské (viz také Rudá záře nad Kladnem) a aktuálně ji distribuuje k podpisu souboru, pročež se někteří herci poohlížejí po novém angažmá. Snad uspějí.

Nový kodex nabádá herce respektovat hru a jejího autora a přijímat kritiku stejně jako chválu a rovněž se nenechat odradit neúspěchem, ale vzít si z něj ponaučení.

Pro případ, že by se v souboru dělo něco nekalého, zavádí se v divadle nová funkce, takzvaný compliance officer, který bude dohlížet na dodržování všech závazných forem ve společnosti, ale zároveň zodpoví všechny otázky týkající se dodržování právních předpisů. Jestli bude nosit uniformu, nebo pouze pásku PSVB na rukávu, se v dokumentu neuvádí.

Za obtěžování lze považovat zírání nebo podobné chování, takže i takzvané koukání do blba lze zaměnit na koukání na blba. Opatrně.

A konečně, protože compliance officer nemůže stihnout úplně všechno, kdokoli se dozví o možném porušení tohoto etického kodexu, je povinen toto porušení oznámit. Oznámení lze provést samozřejmě anonymně.

Myslím, že na základě tohoto stručného výčtu bodů nového etického kodexu je už teď jasné, že se nemusíme bát, že by v divadle nebylo o čem hrát.

Jestli ale bude možné tuto hru provádět i v kladenském divadle s novou ředitelkou doc. Ing. Mgr. Irenou Žantovskou, Ph.D., která zdá se, dobře mete, můžeme s vysokou pravděpodobností pochybovat.