Alena Schillerová v koláži Jana Ignáce Říhy

Alena Schillerová v koláži Jana Ignáce Říhy Zdroj: Jan Ignác Říha

10+1 tip, na koho nebo co by se měla vy*rat paní Schillerová. Máte další?

Ministryni financí Schillerové ve sněmovně ujely nervy. Kvůli návrhu krácení rozpočtu obcím považovala za nefér chování koaličních sociálních demokratů, kteří navrhovali něco jiného než původní vládní dohoda. „Příště se na vás vysereme,“ pronesla na jejich adresu místopředsedkyně vlády. 

Kamenujte ji, kdo nikdy silnější výraz podobného druhu ve vypjaté situaci nepoužil. V některých parlamentech se dokážou poslanci dokonce poprat, a to i kvůli malichernějším záležitostem, než je rozpočet obcí.

Je-li ovšem naše první rozpočtová dáma schopna s někým takto razantně skončit, pojďme si představit, na co všechno by se vlastně mohla… však víte co:

-   Na post ministryně financí, protože na něj evidentně tato účetní odborně nestačí.

-   Na elektronickou evidenci tržeb, protože tento šmírovací nástroj podnikatelů nesplnil ani jeden z deklarovaných cílů: nenarovnal české podnikatelské prostředí a nepřinesl desítky miliard korun do rozpočtu.

-   Na angličtinu.

-   Na jihomoravskou rodinnou mafii, která sponzoruje Babišovo hnutí ANO.

-   Na výmluvy typu, že když neplatí nájem za obří erární apartmán v centru Prahy, v němž bydlí, stát šetří veřejné peníze.

-   Na zbytečné státní útraty za policejní ochranku, kterou před ní a Babišem nikdy žádný ministr financí nepotřeboval – těžko uvěřit, že by jí hrozilo větší nebezpečí, než jakým je ona sama pro státní finance.

-   Na vystajlované účesy, barevné nehty a módní kreace připomínající mnohdy vzorem koberec, protože hubertus, šátek a rouška by jí svědčily lépe.

-   Na zaklekávání na nepohodlné podnikatele a firmy, protože přezdívku Klekánice už má a netřeba o ni dále usilovat.

-   Na buzerování hospodských s třemi různými daněmi z přidané hodnoty na dvě piva, protože Babiš a spol. je už dřív i bez toho šikanovali dost.

-   Na komplet celou politiku, aby mohla dělat něco, kde, když už nebude užitečná, nebude aspoň škodit.

-   Na nás všechny, protože je místopředsedkyní vlády a měla by v tom být konzistentní s premiérem Babišem.

Napadají vás nějaká další doporučení ministryni financí? Napište nám do diskuse pod článkem!