Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Nákup roušek skončil, spusťte vyšetřování

Nouzový stav je ošidný. Umožňuje, aby vláda nakupovala rychle bez výběrových řízení. Veřejnost jí nevidí na prsty a musí se spoléhat na její poctivost. To může být velmi dobrodružné.

Nákup roušek nás stál miliardy. Jestli je to číslo velké, malé, či zbytečné, nikdo nedokáže posoudit. Vláda k tomu dává zdráhavě jen pár informací. Odvolává se na režim nouzového stavu, jako by nešlo o bavlněný hadřík s pentlí, nýbrž o nějaký tajný čin.

Ve staré koleji

Na veřejnosti se přesto shromáždilo množství divných informací. V režimu utajování se to dalo čekat. Už seznam firem, jež vládní zakázky získaly, je pochybný. Najdete tam firmu bez nákladů, výnosů a zaměstnanců, která získala zakázku za 1,2 miliardy. Jednatel jiné firmy, jež se věnuje cukrářství a uzenářství, čelí 18 exekucím, a trvalé bydliště má navíc hlášeno na úřadě městské části Praha 5. Snad bezdomovec? Získal zakázku za 318 miliónů. Ministerstvo zdravotnictví nakoupilo respirátory dvacetkrát dráž, než je obvyklá cena jinde. Pan Koudela, který věnoval ANO 650 tisíc, dostal objednávku na 1 940 000 respirátorů. To je neúplný výčet záhad, jež kolují veřejností.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!