Miloš Zapletat

Miloš Zapletat Zdroj: Archív autora

Bajka Miloše Zapletala: Napadlo to vůbec někoho? Ani zvířata to v době karantény nemají lehké!

Vidím to všude kolem sebe. V našem Farma-parku Blaník jsou zvířata, která tu chováme, pěkně naštvaná. A že jich je! Všechna domácí, od drůbeže až po koně. Jsou zvyklá, že kolem výběhů chodí spousta lidí, mnozí je krmí suchým chlebem, na ponících jezdí děti, osli mají skutečnou veřejnou svatbu, tu a tam se projede na bílém koni svatý Václav.

A najednou je tu klid! Nikdo z obvyklých hostů, zejména děti, je nekrmí, nehladí, nikdo je zkrátka nepotřebuje…

Vysvětlete třeba takové krávě, že v novinách psali o nutnosti nosit roušky, o zákazu se scházet a o dalších nařízeních. Když jí dáte třeba přečíst deník „I dnes bude líp“, pomyslí si, co je to za plátek. Nicméně ho na první zblajzne a pak jí bachor řekne, že se to nedá ani žrát, přestože prý mezi lidmi jsou tací, kteří to žerou.

Z našich zvířat se lidem přizpůsobují pouze koně. Ti alespoň občas nosí roušku. Zpravidla je chrání před dotěrnými mouchami, ale najednou se hodí i proti mouchovirovi. Zatraceně, i ta zvířata se po nás opičí! Třeba takový čtyřrohý beran, kterého jsme přivezli až ze Skotska. Že prý je tam zdravě. A jen se tady rozkoukal, skočil na první ovečku a hned byl zadýchaný. Prskal, bečel a nechce se mu už ani naskakovat. Zvířecí koronavirus je už tady! Snad jen smradlavý tchoř se má dobře. Obvykle s ním nikdo nechce kamarádit, ale najednou se k němu všichni hrnou, že prý kolem sebe vypouští dezinfekci. Dříve se tomu říkalo zápach, nebo dokonce smrad!

Před pár týdny všem zvířátkům zamotal hlavu král zvířat, sám lev Andy. Ale kdo by mu rozuměl? Jednou řval z vysoké skály, z níž stejně jednou spadne, že silnější zvířata nesmí žrát ta slabší. Tak si i hyeny daly na chvíli s krádežemi pokoj. Ale kdepak Andy, druhý den zas vzkázal přes Mauglího, že se žrát ani krást nebude vůbec, protože to škodí zvířecímu zdraví! No jo, ale jak se v tom mají vyznat naše česká domácí zvířátka? Husák si div hlavu neukroutí, slepice sice poslušně přitakávají, ale stejně jako obvykle ničemu nerozumějí.

Marně zvířátka uklidňují naši chovatelé. „My na tom nejsme o nic líp! My našemu králi Andymu taky nerozumíme. A tak nás napadlo, že si uděláme zvířecí radost! Slyšeli jsme, že prý jsou už povolené farmářské trhy! Jsme na farmě, tak co? To je ideální příležitost, jak sem opět dostat lidi. Zase bude legrace. Lidi si budou kupovat různé nesmysly, které by si normálně nekoupili, a my zvířata se budeme mít dobře! Děti nás zase budou krmit obvyklými laskominami. Slyšely jsme, že se nesmí jíst potraviny na místě, ale my můžeme, my jsme zvířátka a na nás žádné vaše zákazy neplatí. Vy lidé se klidně trapte hlady, ale my dvoj- i čtyřnožci, licho- i sudokopytníci, zkrátka všelijaká lidmi rozmazlená, sebestředná zvířátka se pořádně nacpeme. Možná si to s námi brzy budete chtít vyměnit. To bude sranda! Přiletí král Andy a hyena Adena, možná i sám Mauglí, jako Andyho poradce přes zvířecí svět. Možná za Andym přiskotačí tuzemský Žabáček. No a lidi budou ve výbězích, kde se smí jíst i přímo ze žlabu. I krást tam bude povoleno. A my zvířata je budeme přes ohrady a ploty pozorovat.

Stejně se brzy svět obrátí vzhůru nohama! Lidi nám říkají, že prý máme dokonce chránit přírodu! A co jiného děláme, když v ní žijeme, vy ignoranti? To jen vy si myslíte, že ji nepotřebujete. Tak jsme onehdá zavolali netopýrovi do Wuchanu, aby vám poslal trochu jedovatých mušek. A vidíte, jak jste najednou hodní! Zacpali vám huby rouškami, dostali jste domácí vězení, nakupovat může jen každý čtvrtý. A bude možná hůř, lidská chásko!

Dobře vám tak! Máte naslouchat nám zvířatům, co žijeme v přírodě, a ne nějakému Andymu, Adeně, Žabáčkovi anebo dokonce kačeru Donaldovi! 
Za všechna zvířátka ve Farma-parku Blaník, kde od víkendu 25. a 26. dubna pořádáme Farmářský trh, vás zdraví farmář Miloš Zapletal.

Autor je spisovatel, kulturní manažer, producent, zakladatel a prezident Miss České republiky


Kdy může skončit karanténa? Byla vládní omezení přehnaná? Jak se může pandemie dál vyvíjet? Přečtěte si v novém tištěném Reflexu velký rozhovor s profesorem Pavlem Kolářem a imunologem Jaroslavem Svobodou >>>

Reflex 17/2020Reflex 17/2020|Archív