Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Tilia Laboratories

Karel Steigerwald: Hyenismus a veledůležité trestní oznámení

Dosud ho nikdo, pokud vím, nepodal. Nikdo také, pokud vím, nevyvrátil poměrně přesvědčivé informace, které kolují na veřejnosti. Vláda prý zakázala provádět testy na onemocnění koronavirem určitým laboratořím, které je prováděly za cenu cca 1 555 korun. Licenci na testy dostaly prý výlučně laboratoře z majetku předsedy vlády, dočasně kdesi u chlíva zaparkovaného. Provádějí je za cca 3 000 korun. Informace klidně běží, jako by v politickém životě jen tak mrholilo.

Pokud jsou tyto informace pravdivé, jsme svědky hyenismu podobného olupování zemřelých při pohromách. Udivuje mě, že to není předmětem velmi energického a velmi veřejného vyšetřování příslušnými orgány a velmi energického protestu Babišových laboratoří, které s testy prý obchodují. V této souvislosti se nabízí i otázka, kdo má v rukou obchod s rouškami a respirátory? Je to nedej bůh také monopol? A je-li, čí tedy?

Představuji si moc médií tak, že po zveřejnění této poznámky bude následovat velikou rychlostí kvalitní a věrohodná informace, že zprávy jsou či nejsou pravdivé. Dozvím se také, jak rychle v naší pandemické době bude tento hyenismus zastaven a kdo bude za něj potrestán. Pokud to za pár dní nenastane, navrhnu deseti milionům občanů, aby emigrovaly z nebezpečné republiky kamkoliv, ať se olupovači svých zesnulých kořisti už nedočkají a zmocní se jich, jak psal Vaculík, zlé tušení.

Já vím, je to čirá utopie, ale šlo by to. Těch pár samopalů a zábran na hranicích miliony prchajících nezastaví. Za věrohodnou informaci nelze považovat případný proud obvyklých nadávek a obviňování z úst premiéra. Pandemie znamená, že vše je tisíckrát vážnější, než plkání politiků. Ostatně, kde vězí roušky a respirátory pro všechny potřebné lidi? Komunistům kdysi chyběly dámské vložky, vy jste, premiére, s respirátory o drsný skok dál.