Německá kancléřka Angela Merkelová.

Německá kancléřka Angela Merkelová. Zdroj: Reuters

Vlna uprchlíků je za dveřmi? Být vámi, Mutti Merkel, také bych se třásl

Spekulace o tom, co stojí za občasným viditelným třesem kancléřky Angely Merkelové, mohou mít prosté vysvětlení. Dohnalo ji svědomí. Její snaha o vytvoření multikulturní společnosti i následné otevření náruče záplavě migrantů s sebou přinesly jen problémy. Sama Merkelová už uznala, že oboje byla chyba. Jenže s následky si nikdo neví rady a navíc je na spadnutí další uprchlická vlna, možná větší než před pěti lety. Mutti Merkel, jak prý uprchlíci vstřícné kancléřce přezdívali, už nevykřikuje „Zvládneme to!“ a naopak vzkazuje, že cesta do Evropy je zavřená. Pokud ale má svědomí, nemůže mít dobré spaní.

Když v listopadu 2010 Merkelová na setkání německých mladých křesťanů zlomila hůl nad multikulturalismem, bylo to podobné, jako kdyby Ježíš odpískal křesťanství. „Multikulturalismus ztroskotal, těžce ztroskotal,“ prohlásila tehdy žena, která do té doby patřila k nejzarytějším propagátorům multikulturní Evropy. Kdo si do té doby troufl tvrdit, že soužití různých kultur na jednom místě s sebou může přinášet i zásadní problémy a nejen vzájemné obohacení, byl často označen za xenofoba, rasistu nebo rovnou nácka.

Situace se opakovala o pět let později, když se do Evropy valily statisíce nelegálních migrantů. Místo zdrženlivého, konzervativního a o právo se opírajícího přístupu zvolila Merkelová líbivou liberální politiku dveří otevřených pro každého. Selfíčka s uprchlíky, silácká prohlášení. Ne, kancléřčina vstřícná gesta nebyla jediným důvodem, proč stovky tisíc lidí opustily domovy a vydaly se na cestu do Evropy. Při jejich rozhodování to ale jistě hrálo roli. Možná i roli rozhodujícího závaží na misce vah. A znovu jako přes kopírák: Už o rok později Merkelová veřejně přiznala, že německá politika otevřené náruče pro přistěhovalce přispěla k eskalaci krize. „Tvrdili jsme, že si s problémem poradíme. To ale nefunguje,” prohlásila.

Teď stojí Evropa před další hrozbou neřízeného přílivu uprchlíků. „Situace na hranicích Turecka s Řeckem a Bulharskem je ve stínu pozornosti. Kvůli epidemii koronaviru. Migrační krize má ale výbušnější potenciál než v roce 2015,“ varuje například europoslanec Alexandr Vondra. Důvodů je podle něj víc – situace v Sýrii, prohlášení tureckého prezidenta Erdogana, že už nebude bránit cestě migrantů dál na západ, předpokládaný odchod amerických vojáků z Afghanistánu.

Co na to Mutti Merkel? „Zaregistrovali jsme, že migrantům a uprchlíkům bylo v Turecku řečeno, že cesta do Evropy je otevřená, ale to samozřejmě není pravda,“ zdůrazňuje její mluvčí. Dostane se to ale k uším těch, jejichž známé, sousedy nebo i příbuzné německá kancléřka před pár lety tak srdečně vítala? A hlavně - budou tomu (chtít) věřit? Nebo si řeknou, že to, co se stovkám tisíc jejich krajanů podařilo v roce 2015, půjde i teď? Takže směr Berlín, Mnichov, ale i Paříž, Amsterdam, Stockholm…! Praha?