Výročí 130 let od vzniku Metaxy.

Výročí 130 let od vzniku Metaxy. Zdroj: Jiří Knejp (archiv Metaxa)

Výročí 130 let od vzniku Metaxy.
Výročí 130 let od vzniku Metaxy.
Výročí 130 let od vzniku Metaxy.
Výročí 130 let od vzniku Metaxy.
Výročí 130 let od vzniku Metaxy.
17
Fotogalerie

Kdo slavil 130 let? Přišli jsme, viděli jsme a napili jsme se!

Letošní rok byl plný oslav. Nejen, že se slavilo 100 let od vzniku První republiky a 670 let od založení Karlovy univerzity, ale zároveň 130. výročí Metaxy! Slavilo se v Tančícím domě. Do Česka zavítal i Metaxa Master, pan Costas Raptis, jenž na počest této významné události namíchal ze 130 let starého sudu drahocenný elixír, který jsme měli tu čest ochutnat!

Celá akce se nesla v duchu modro-bílé barvy, atmosféru doplňovala okouzlující jazzová hudba a lahodné občerstvení. Hřebem večera však byl pan Raptis, který k příležitosti 130. výročí představil driják hoden králů - METAXU AEN Despina! Do světa bylo vpuštěno jen 130 sběratelských dekantérů a my jsme měli možnost vidět ten poslední.

Nápoj nese název podle manželky zakladatele Spyrose Metaxy. Despina byla výjimečná žena, která po smrti svého manžela převzala obchod, a úspěšně se jí podařilo šířit slávu METAXY dál. Stala se také první ženskou členkou Řecké obchodní komory. Chuť AEN Despiny je výrazná a zaoblená, s nádechem divokých květin a lanýžů. Ochutnat destilát takového druhu a původu je nepochybně zážitek na celý život,“ popisuje Petr Havlíček, marketingový ředitel METAXY. A má pravdu! AEN Despinu jsme ochutnali a byl to nepochybně úžasný zážitek. Cítili jsme z ní i skořici, med a tabák.

Kdo se zmocní poslední láhve? Dražba začíná!

Limitovaný počet kusů se v Čechách rychle rozebral a značka má nyní k dispozici poslední kus označený číslem 130. Vzácný nápoj je uložen v elegantní kožené kazetě v křišťálovém dekantéru. Milovníkům METAXY, sběratelům i potenciálním investorům se tak naskytne poslední možnost k její koupi. Dražba odstartuje 22. listopadu a bude probíhat na webovém portálu www.alkohol.cz. Vyvolávací cena? 58 888 Kč!

„Nepijte. Objevujte.“

Výtěžek z dražby převezme Klub českých turistů, jenž v letošním roce rovněž slaví stotřicáté narozeniny. Věnuje jej na objevení některého z unikátních míst v Česku, které vzejde z nové soutěže 130 objevů, v níž budou mít lidé možnost nominovat jedinečná česká a slovenská místa, která stojí za objevení. Své tipy můžete nominovat pod hashtagem #Metaxa130x až do konce letošního roku.

Značka METAXA spadá do portfolia společnosti Remy Cointreau. Přestože se vyváží po celém světě, její výroba probíhá pouze v Řecku a sklepy METAXA se nachází v severních Athénách. Ročně se nejvíce litrů nápoje vypije v České republice a na Slovensku. Nečekaně!