nahoru

Růžová čokoláda brzy vstoupí na český trh. Švýcaři nový druh vyvíjeli deset let. Jaká je?

Johana Kudrnová13. dubna 2018 • 09:20
Růžová čokoláda se brzy objeví na švýcarském trhu
Růžová čokoláda se brzy objeví na švýcarském trhu
• foto: 
Nestlé

Světle růžová barva nové tyčinky KitKat, která se tento týden ve své premiéře objeví na britském trhu, vypadá neskutečně uměle. Zdání ale klame. Barva je extrahovaná rubínových bobů kakaovníku, jenž roste jen na Pobřeží slonoviny, v Ekvádoru a v Brazílii. Jak bude novinka, která by se měla v Česku objevit během několika měsíců, chutnat?

Rubínová čokoláda je po tradiční mléčné, hořké a bílé teprve čtvrtým druhem pochoutky. Naposledy odhalila společnost Nestlé novou přírodní barvu před osmdesáti lety. Růžová tak mezi znalci čokolády vzbuzuje z pochopitelných důvodů od loňského září, kdy byla její existence poprvé oznámena, velkou pozornost.

Švýcar Barry Callebaut, který na vývoji rubínové čokolády pracoval třináct let, její chuť popisuje jako ovocnou, podobající se bobulovitým plodům. Důležitou charakteristikou je prý ale také „lahodná jemnost“. Není tak sladká jako tradiční mléčná čokoláda.

Troufnete si na detox? Zkuste to. Je to dřina, která se ale vyplatí
Darina Křivánková 2. března 2018 • 15:45

Troufnete si na detox? Zkuste to. Je to dřina, která se ale vyplatí

Chuť bude každopádně stoprocentně autentická. Do čokolády nejsou přidávána žádná barviva ani umělé příchutě. O vypuštění příchuti na trh se ve Švýcarsku rozhodlo teprve před dvěma lety. Výzkumu v oblasti řemeslné výroby čokolády zasvětil tým Barryho Callebauta dlouhá léta.

Rubínovou pochoutku nyní konzumentům exkluzivně představí společnost Nestlé. Britové si již tento týden budou moci koupit ikonickou čtyřdílnou tyčinku KitKat v růžové podobě. V následujících měsících by se měla dostat do distribuce také ve Spojených státech a v Evropě.

Očekává se, že se růžová čokoláda stane hitem sociálních sítí, především pak Instagramu a jeho uživatelů, již jsou kulinářskými nadšenci. Podle populární blogerky Sarah Phillipsové bude ale hodně záležet na vlastnostech nové čokolády – jakou bude mít strukturu po rozpuštění, jak formativní bude a především, zda si ji oblíbí kuchaři. Nechme se tedy překvapit.

Nejstarší člověk Evropy, Italka Giuseppina Projetto doporučuje jíst čokoládu. Letos jí…
Tajemství čokolády: Putování kakaového bobu z karibské plantáže do belgické pralinkárny

 



Klíčová slova: jídlo, sladkosti, čokoláda



Diskuse ke článku

 

Kurzy měn
25,770
22,690
28,630
Nejčtenější komentáře
Články odjinud
Nejčtenější