Sofee můžete nalít do mléka nebo mlékem zalít, samozřejmě i horkou nebo studenou vodou skvělá je s tonikem. Jak kdo chce.

Sofee můžete nalít do mléka nebo mlékem zalít, samozřejmě i horkou nebo studenou vodou skvělá je s tonikem. Jak kdo chce. Zdroj: Ambi

Sofee: Jak také může vypadat kávový koncentrát

Z kávy, její přípravy a popíjení se před pár lety stala docela snobárna. A také téma pro diskusi nebo hádku. To když třeba s partnerem řešíte, že on fakt nechce jít na „to kyselý kafe“, zatímco vy si rádi vychutnáte přece tak lahodnou aciditu kávy připravené na filtru. Káva začala rozdělovat rodiny.

Téma do téhle diskuse přinesla i lahvička Sofee se zrzavou holkou na vinětě a kávovým koncentrátem uvnitř. Ten vyvinuli baristé Ambiente Jan Rančák, Martin Moravčík a Ondřej Štökl, pracovali na něm rok. Výsledkem je sofistikovaná káva, tedy taková, kterou si připravíte buď pouze zalitím vodou – horkou či studenou –, nebo jednoduše šoupnete shot Sofee do mléka. Poměrně náročný postup alternativní přípravy kávy se smrskl na vcelku primitivní činnost: nalij a zalij. Kdybychom to chtěli hodně zjednodušit a také trochu zvulgarizovat, sofee je taková tekutá kávová kapsle, na jejíž zpracování nepotřebujete žádný stroj.

V krizi či na cesty

Sofee se připravuje z výběrové kávy. Baristé ji praží, následně proberou zrnka kvůli případným vadám a na speciálním mlýnku kávu namelou na požadovanou hrubost. Namletá káva se zastudena maceruje a projde několikerou filtrací, díky níž si udržuje stálou kvalitu. Vznikne koncentrovaný kávový nápoj, který se dávkuje do lahviček bez přístupu vzduchu, aby se zabránilo oxidaci. Celý proces trvá zhruba tři dny.

Koncentrát by tedy měl odpovídat vysokým nárokům, které mají pijáci alternativně připravené výběrové kávy. Třeba Lukáš Hejlík, autor blogu Gastromapa a muž, který vymetl snad všechny ambiciózní kavárny v republice, tvrdí, že: „Sofee nepřinese tolik požitku jako čerstvě připravený filtr, ale na cestách, když nemáte šanci dostat výběrovou kávu, je po rychlém zalití úžasným placebem. Stejně jako v podniku bez baristy, a těch je!“ Z toho mimo jiné plyne, že je Lukáš schopný přinést si do restaurace vlastní kafe. Proč ne.

Ale zpět k sofee. Pro kávové snoby je sofistikovaná málo, pro běžné spotřebitele nejspíš moc. Já se přidávám k Lukášovu vstřícnému přístupu. Sofee jsem ocenila, když jsem se stěhovala a v novém bytě jsem neměla ani varnou konvici, natož mlýnek na kávu. Od té doby, co mám v lednici zásobu sofee, jsem nákup kávového mlýnku odložila na neurčito. Práce s kávovým koncentrátem je prostě blesková a láká ke kreativitě. Kávový shot můžete zalít vodou, ale skvělý je do horkého mléka a výborně se kombinuje s alkoholem. Nicméně z dlouhodobého hlediska se vyplatí investice do mlýnku. Sofee není nejlevnější, šálek vyjde v přepočtu kolem čtyřiceti korun.

Cena se mi jeví jako hlavní problém, ale pokud jako já chcete jedno poctivé kafe denně, nezruinuje vás to. Navíc si můžete vybrat mezi sladší a chuťově hladší brazilskou a etiopskou s výraznější aciditou. Ale opět: pro kávové puristy to bude málo. A těm, kdo jedou v kapslích, to bude jedno. Sofee je skvělý nápad, jenž poněkud složitě hledá svou cílovku. Vzešel od baristů, tedy od těch, kteří si na přípravě kávy nejvíce zakládají, nicméně konzumenti bývají leckdy papežštější než papež a trvají si na svém puristickém přístupu. Já bych ocenila, že někdo hledá jiné cesty, jak se dobrat co nejlepšího výsledku. Sofee má potenciál, je to zajímavá alternativa, která ještě čeká na širší využití. A na to se těším.


Recept: Adventní sofee

Jak už padlo v textu, sofee můžete zalít horkou nebo studenou vodou, doporučený poměr je 1:3. V létě bude skvělá s tonikem, v zimě se výborně kombinuje s horkým mlékem a alkoholem.

Do 150 ml horkého mléka nalijte 50 ml sofee, přidejte panáka mandlového likéru Amaretto a máte plný hrnek předvánoční nálady. Nebála bych se ani hutnější a sladší verze s vaječným koňakem, nebo naopak pánského speciálu s whisky.