Semínka chia jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Vysoký podíl vitamínů, minerálů a bílkovin doplňuje i vláknina, která v žaludku nabobtná a na dlouhou dobu utlumí pocit hladu.

Semínka chia jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Vysoký podíl vitamínů, minerálů a bílkovin doplňuje i vláknina, která v žaludku nabobtná a na dlouhou dobu utlumí pocit hladu. Zdroj: Profimedia.cz

Semínka chia se derou do našich kuchyní, pustme je tam

Přiznávám, že jsem skeptická vůči všemu, co si získá poměrně rychle popularitu u širokých mas, čemu fandí odborníci i ženy v domácnosti. Takže na semínka chia jsem se nějaký čas dívala jako na marketingový výmysl. Což byla chyba.

Někdy stačí ono zaklínadlo v podobě věty začínající: „Už staří Aztékové…“ A obavy se rozplynou. Někdy. Jestliže rostlinu, která nese botanický název šalvěj hispánská a patří do čeledi hluchavkovitých, znali, pěstovali a zpracovávali už staří Aztékové, znamená to, že roste na zeměkouli už hezky dlouho. Navíc byla svého času používána i jako platidlo, to znamená, že ji nelze brát na lehkou váhu. A mexický stát Chiapas dostal jméno právě proto, že se tu chia velmi hojně pěstovala.

Návrat k prapůvodním potravinám je dost v módě, takže chia (čte se prostě čía) semínka se vezou na podobné vlně jako třeba quinoa. Zatímco quinoa byla znovuobjevena jako rostlina, jež může posloužit coby alternativa obilninám obsahujícím lepek, semínka chia jsou poměrně specifická. Aztékové a Mayové je vy­užívali hlavně jako zdroj energie – „chia“ by měl být mayský výraz pro „sílu“, ale také je možné, že název byl odvozen od „chian“, což znamená „mastný“. Vyberte si. Semínka vynikají extrémní schopností absorbovat tekutin. pokud je spolknete, v žaludku nabobtnají a na dlouhou dobu tak utlumí pocit hladu, respektive navodí pocit plného břicha.

Tyhle potraviny s vlákninou jezte každý den. Zhubnete a nebudete mít zácpu >>>

Dobrého s mírou

Pro Aztéky představovaly podobné kvality potravin vítanou nezbytnost, jídla měli málo a jedlo se opravdu jen tu a tam, když už nebylo zbytí – chia patřila vedle kukuřice, amarantu a fazolí mezi základní potraviny. V dnešním životním tempu řešíme úplně opačný problém: jíme pořád, takže hledáme potraviny, jež nebudou našemu tělu škodit a v ideálním případě mu z přejídací šlamastyky pomohou. Semínka chia mohou být tedy užitečná těm, kteří potřebují zredukovat váhu, právě proto, že dokáží navodit pocit sytosti. (Kromě toho je v nich spousta zdraví prospěšných látek – vápník, antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny, takže do sebe necpete prázdné kalorie.) Na druhou stranu jsou energeticky tak vydatná, že se po nich dá vlastně docela snadno přibrat.

Tudíž, když se semínky chia budete ládovat od rána do večera, dokonale nakynete. Tahle potravina se totiž doporučuje i sportovcům jako vydatná výživa při velkém energetickém výdeji. Takže pokud denně běháte deset nebo patnáct kilometrů, dopřejte si lahůdek chia, co hrdlo ráčí. Ale jestli jste podlehli bludu „čím víc chia, tím víc zhubnu“, spláčete nad přírůstkem. V tomhle případě byste neměli sníst víc než jednu, možná jednu a půl lžíce semínek chia denně.

A jak je vlastně jíst? Ideální je využít jejich nasákavosti a připravit si třeba jednoduchý pudink, můžete je vmíchat do jogurtu, posypat jimi salát nebo míchaná vejce, cokoli, co posypat lze. Můžete je přidat do polévek, pomazánek, kaší… A můžete je v rozumné míře a po konzultaci s veterinářem dopřát i svým domácím mazlíčkům. Aztékové to také dělali. A proč vlastně z jídelníčku tahle superpotravina zmizela? Údajně za to mohou kolonizátoři, kteří chtěli domorodce oslabit, proto likvidovali jejich zdroje potravy, jiné naopak vzali na milost a převezli je přes oceán.

Recept: Chia pudink

Na pudink chia chodím do karlínského bistra Proti proudu. Mají tu dobré úplně všechno a tahle laskomina ve skleničce není výjimkou. Jen by se nemělo říkat, že je její příprava tak jednoduchá. Ačkoli všechny geniální věci na světě jsou ve skutečnosti úplně jednoduché.

Do misky dejte tři lžíce semínek chia a zalijte je čtvrtlitrem kokosového mléka. Tady bacha, kokosové mléko je třeba dobře promíchat, má tendenci oddělovat tuk od tekutiny, takže ho uveďte do stavu husté, ale stále ještě likvidní hmoty. Přidejte lžičku či dvě nějakého kvalitního přírodního sladidla, třeba medu. Promíchejte a plňte do misek, ačkoli efektnější budou průsvitné sklenky. A máte snídani pro celou rodinu. Navrch patří ovoce, je tam nejen pro vizuální efekt, ale i kvůli chuti. Skvělé je rozmixované mango nebo kiwi, maliny svařené s cukrem, mix bobulového ovoce, kousky čerstvých fíků… Chia bude chtít na bobtnání trochu času, takže je praktické připravit si večer snídani do lednice. Ráno, jako když ji najdete.