Koktejl Negroni

Koktejl Negroni Zdroj: Campari

Nejpopulárnější koktejl na světě: Jak vzniklo oblíbené Negroni a proč se jmenuje zrovna takhle?

Campari je stále moderním, klasickým nápojem, jenž tvoří základ jedněch z nejproslulejších koktejlů světa, jako je například Negroni či Americano. Jedná se o destilát, jehož původní receptura se od roku 1860 nezměnila. A právě Negroni je momentálně nejpopulárnějším koktejlem na světě. V článku níže zjistíte, jak vzniklo, kde přišlo ke svému jménu a jak si ho namíchat doma.

Campari vzniklo v roce 1860 v malé italské obci Novara poblíž Milána v rukou samotného Gaspare Campariho, který skrze své experimenty rád objevoval nové nápoje. Získává se louhováním směsi bylin, rostlin a ovoce ve vodě a alkoholu. A právě voda a alkohol jsou jedinými ingrediencemi, které jsou z jinak utajované receptury známy. Nenapodobitelná receptura Campari je od samého počátku stejná a dodnes zůstává přísně střeženým tajemstvím, jež přechází z generace na generaci. Mnozí zkoušeli uhádnout přesné složení; někteří si myslí, že je počet přísad dvacet, jiní sázejí na šedesát, někdo zase tvrdí, že až osmdesát. Správnou odpověď však znají pouze ti, kdo si po 150 let Gasparovu recepturu předávali.

Jako výsledek experimentů Gaspare Campariho se zrodil v roce 1860 zcela nový nápoj s nezaměnitelnou hořkou chutí a utajovanou recepturou, jež zůstala dodnes nezměněná. Roku 1867 se Gaspare přestěhoval do Milána, kde si v samém centru města otevřel podnik s názvem Caffé Campari. Díky této prestižní lokaci se z Campari zanedlouho stal úspěšný aperitiv a zásadní součást milánských společenských akcí.

Roku 1915 byl v Galerii Viktora Emanuela II., obchodním centru Milána, otevřen bar Camparino. Brzy se stal vedle módy a designu jedním ze symbolů města a dodnes je oblíbeným cílem místních i návštěvníků, kteří si chtějí vychutnat autentické aperitivo. 

Americano, legendární Negroni a Campari orange

Ve 20. letech minulého století vznikl koktejl Americano. Navzdory svému názvu (v češtině Američan či americký) se skládá z ryze italských surovin – Campari, červeného vermutu a sody. Existuje teorie, podle níž získal tento koktejl svůj název vzhledem k jeho oblibě mezi americkými turisty.

Americano se na festivalu KVIFF naučil míchat redaktor Reflexu Jan Studnička:

Video placeholde
Jak namíchat drink Americano by Reflex? • Petr Vagner

V téže době vznikl další klasický koktejl, jehož nedílnou složkou je Campari, a to Negroni. Ten se zrodil ve Florencii mezi lety 1919 a 1920 zásluhou hraběte Camilla Negroniho, který si po návratu z Londýna objednal Americano s trochou ginu namísto sody. Dnes je Negroni jedním z nejznámějších koktejlů na světě a právem získal první příčku mezi nejoblíbenějšími koktejly v anketě top 100 barů světa, pořádanou společností Drinks Intenational.

V 60. letech 19. století vznikl koktejl Campari Orange. Původně byl pojmenován podle Garibaldiho, jednoho z italských „otců vlasti“, který v polovině 19. století vedl vlastence (tzv. Rudé košile) v partyzánské válce proti rakouské a francouzské armádě. Campari Orange symbolizuje sjednocení severu a jihu Itálie – Campari z Milána se sicilskými pomeranči.

Jak namíchat Negroni

30 ml Bulldog gin

30 ml Campari

30 ml Cinzano Rosso

Postup: Všechny ingredience postupně dávkujte do míchací sklenice naplněné ledem. Jemně promíchejte a přelijte přes barové sítko na kostky či blok ledu do sklenice typu old-fashioned. Na ozdobu použijte střik pomerančové kůry, kterou následně vložíte do nápoje.