Video placeholde

Hodina dějepichu: Válčilo se už kvůli zatoulanému psovi, croissantům i vážně pěknýmu kyblíku

Italské město Bologna bylo mimořádně pyšné na své vědro a vždycky, když ho spouštěly do studny, občané se úplně tetelili blahem, jak přenádherný kýbl to mají. Byl jejich pýchou, jejich chloubou, byl tím nejcennějším, co měli. Alespoň v srdíčku. Až do jednoho osudného rána, kdy vědro zmizelo. A tehdy se Bologna rozhodla, že vyrazí do války…

Válka je peklo, řekl slavně americký generál William Tecumseh Sherman a měl pravdu. Ve válce umírají lidé, válka bere lidskost. Občas se nicméně války vedou ze ctnostných důvodů. Kvůli svobodě, kvůli demokracii. Občas se vedou ze špatných důvodů, jakože třeba když  chcete cizí území, cizí nerostné bohatství nebo šířit svou víru. A někdy se války vedou z úplně pošahaných důvodů.

V dnešní epizodě našeho podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, v Hodině dějepichu, se podíváme na pár mimořádně podivných válek vedených buď zvláštním způsobem, anebo z úplně vyšinutých důvodů. Víte například, co byla taková Whiskey War? A proč v ní padly celé tucty lahví tvrdého alkoholu? Nebo proč se ve středověku bojovala válka o kýbl? A které dvě země se pustily do války kvůli pečivu?