Video placeholde

Hodina dějepichu: Objev Tutanchamonovy hrobky otřásl světem… A zabil svého mecenáše

Objev Tutanchamonovy hrobky byl jednou z těch vzácných událostí, kdy věda zamává celým světem a kompletně změní vnímání veřejnosti. Podzemní prostory plné pokladů, staletí a tisíciletí nedotčená historie čekající ve tmě, to všechno jako by vylezlo z dobrodružných románů… Společně s pradávnou kletbou. Možná.

Po celé desítky let se archeologie dělala nadivoko, často dynamitem a vlastně spíš povětšinou připomínala vykrádání hrobek než reálnou vědeckou činnost. To se ale začalo měnit počátkem dvacátého století. Archeologové se začali měnit z bohatých koloniálních dobrodruhů na akademické profesionály, kteří pečlivě očišťovali a katalogizovali každý kousek vykopané historie. Ale chtělo to dobrodruha a zapáleného nadšence starých časů a metody těch nových, aby se spojily a udělaly objev, který překope to, jak vnímáme starověký Egypt i archeologii samotnou.

Dnes v Hodině dějepichu, našeho podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, probíráme Howarda Cartera a jeho legendární objev. Tutanchamonovu hrobku. Událost, která neměla v dějinách profesionální archeologie precedens a nejspíš se ani nikdy nezopakuje. Tak poslouchejte.