Video placeholde

Závod o jižní pól: Soutěž, v níž jedna strana závodí a druhá provádí vědecké měření

V lednu 1911 přistály na Rossově šelfovém ledovci dvě lodě. Britská Terra Nova pod velením Roberta Falcona Scotta a švédská Fram pod velením Roalda Amundsena. Celý svět sledoval soupeřící expedice, protože každého člověka na planetě zajímalo: Kdo vyhraje závod o dosažení jižního pólu?

Zatímco současní polárníci nosívají hypermoderní vybavení ze syntetické tkaniny a dutých vláken, antarktičtí objevitelé začátku minulého století se courali v zamrzlém prostředí ve vlněných kabátech a kožešinových palčácích. Takové oblečení poměrně rychle nasáklo vodou, mrzlo a hlavně těžklo. Jídlo s nedostatkem živin způsobovalo krvácení dásní, teploty sahající k pětačtyřiceti pod nulou vysávaly život z lidí a nemilosrdný vítr se dokázal do člověka opřít takovým způsobem, že mu znemožnil udělat další krok.

V takových podmínkách se odehrává jedna z nejlegendárnějších neoficiálních soutěží v historii lidstva. Závod o jižní pól. Kdo dosáhne geografického jižního pólu jako první? Sebevědomý Amundsen, mistr improvizace a implementace inuitských metod? Nebo metodický plánovač Scott, který pečlivě zvažuje každý krok své gigantické vědecké expedice? Poslouchejte náš podcast o nejšťavnatějších částech historie, poslouchejte Hodinu dějepichu!