Video placeholde

Narodil se Kristus pán… Ale kdy a kde, to úplně přesně nevíme

Narození spasitele, zrození Páně. Příběh o tom, jak se narodil Ježíš Kristus, je jednou z nejznámějších a nejdůležitějších storek v historii lidstva. Znáte to, betlém, jesličky, zvířátka, andělé, tři králové… Ale je něco z toho fakticky pravda? O tom si dnes budeme povídat v Hodině dějepichu.

Mladá Židovka jménem Marie doprovází svého manžela Josefa do Judska, konkrétně do města Bejt Lechem, kde se má Josef účastnit velkého sčítání lidu, které nařídil císař Augustus. Problém je, že Marie se nachází v pokročilé fázi těhotenství. Když na zimní slunovrat dorazí pár do města, zjistí, že v místním hostinci pro ně už není místo… a na Marii přichází porod. Takže za hostincem ve chlévě Marie porodí pravděpodobně nejdůležitějšího člověka v dějinách lidstva.

Všichni tenhle příběh znáte. Na jeho základě slavíme Vánoce. Ale je něco z tohohle příběhu pravda? Narodil se skutečně Ježíš Nazaretský v Betlémě? A kdy přesně by to mělo být? Který rok? Jaký přesně den? To se pokusíme rozluštit v dnešní epizodě podcastu o nejšťavnatějších částech historie, v Hodině dějepichu.