Video placeholde

Vánoční příměří roku 1914 je jednou z nejkouzelnějších historek dvacátého století… Ale odehrálo se vůbec?

Půl roku nic než bláto, krev, utrpení, zatopené zákopy, krysy, odporné jídlo, konstantní bombardování a umírající kamarádi. Není divu, že po několika měsících měli vojáci na západní frontě první světové války všeho po krk. Ale místo obvyklé vzpoury se jejich utrpení přetvořilo v něco mimořádně lidského.

Dnes si v nejnovější epizodě Hodiny dějepichu, našeho podcastu o nejšťavnatějších částech historie, posvítíme na legendární vánoční příměří roku 1914. Na malý vánoční zázrak, chvilku porozumění a vlídnosti, která vykvetla v tom nejhorším možném prostředí, jaké si jen dovedete představit. V zákopech západní fronty první světové války. Britští a němečtí vojáci se prostě navzdory svým důstojníkům rozhodli, že alespoň o Vánocích na nějaké střílení do jiných lidí prostě kašlou a místo toho si spolu čutnou míčem.

Ale odehrála se tahle roztomilá epizodka tak, jak je nám nejčastěji prezentována? A odehrála se vůbec? A pokud ano, co jí předcházelo, kde všude se podobné věci děly a jak na to reagovaly tehdejší armádní štáby? To všechno a ještě mnohem víc v dnešní Hodině dějepichu.