Video placeholde

John Harvey Kellog vynalezl cereálie, aby vás odnaučil masturbovat… a selhal

Zavřít penis do klece a provést klystýr, to byl v podstatě lék na všechno. Alespoň v sanatoriu vyhlášeného lékaře Johna Harveyho Kelloga, člověka, který vynalezl kukuřičné a pšeničné lupínky proto, aby lidem překazil chuť na sex. A to je jenom malá část jeho kariéry.

Historie je plná příběhů velkých selhání. Třetí říše, kanál Dunaj-Odra-Labe, jakákoli invaze do Afghánistánu. Pravděpodobně nejvíc selžou projekty, které tak nějak jdou proti lidské přirozenosti. Třeba když se Sovětský svaz pokusil zakázat alkohol. Nebo když se někdo pokouší odnaučit lidi sahat si na své genitálie. 

Právě o to se pokoušel lékař John Harvey Kellog, zapálený adventista sedmého dne a nadšený, ehm, vynálezce všemožných lékařských udělátek, patentů a postupů. Kellog působil na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Víte co, v době, kdy jsme dávali dětem heroin, aby přestaly kašlat. Takže spousta jeho nápadů měla tak nějak racionální základ, ale podivně viktoriánské provedení. A když k tomu přičtete nenávist k sexu a masturbaci, dostanete jednu vážně šílenou historku.

Tu si můžete poslechnout v nejnovější epizodě našeho podcastu o historii sexu, sexuality a erotiky, v Hodině dějepichu.