Video placeholde

Z prostitutky královnou pirátů! Čeng Š' pokořila armády i impéria

V září 1809 obklopily spojené námořní síly Číny a Portugalska malou zátoku hrozivě pojmenovanou Tygří tlama. Stovky čínských džunek, pět portugalských brig a jedna fregata. Piráti zahnaní do zátoky v podstatě neměli nejmenší šanci. Jenže měli na své straně jednu nepopiratelnou výhodu. Velitele jménem Čchang Bao a pirátskou královnu Čeng Š'.

Alžběta I., legendární královna Anglie, je někdy nazývána královnou pirátů. Byla to totiž ona, kdo poprvé doopravdy přijal privatýry a korzáry do svých služeb, aby s nimi de facto položila základy britského impéria. Slušný výkon, že? Ale je ještě jedna žena, která má nárok na tento titul. Královna pirátů. Jmenovala se Čeng Š'. Nebo Čhen Ji Šao. Nebo Čheng Ši, západní zdroje se na jejím jméně úplně neshodnou.

Žena, která strávila většinu svého mládí jako prostitutka, se nakonec stala velitelkou ne lodi, ne flotily, ale celého pirátského námořnictva, které čítalo sedmnáct tisíc námořníků, stovky lodí, desítky pevností a vesnic a tisíce zbraní. Dělala těžkou hlavu Číňanům, Portugalcům i Britům. A co víc, skončila lépe než většina u nás mnohem slavnějších pirátů. Právě její příběh dnes probíráme v Hodině dějepichu, našeho podcastu o historii sexu, sexuality a erotiky.