Video placeholde
Christopher Lee aka Hrabě Drákula
Svatba upírů.
Hrabě Drákula
Twilight Breaking Dawn
True Blood
20
Fotogalerie

V počátcích Drákuly byl Zikmund Lucemburský. Upíři se zrodili z vášně a zakázané homosexuální lásky

Minulý týden to bylo přesně sto dvacet pět let, co vyšel jeden z nejvlivnějších románů nejen hororové žánru, ale literatury obecně. Dracula od Brama Stokera. Příběh plný hrůzy, lásky, boje o přežití a metafor… většinou sexuálních metafor. Více se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Co mají společného bisexuální básník z osmnáctého století, krvelačný valašský kníže z patnáctého století a shakespearovský herec ze století devatenáctého? Všichni byli svým způsobem předlohou nejslavnějšímu upírovi a dost možná nejslavnější hororové postavě všech dob - hraběti Draculovi. Abraham “Bram” Stoker bral inspiraci pro své děsivé, ale mistrovské dílo leckde, včetně svých nočních můr.

Ale hlavně se v Draculovi, tak jako v každém dobrém hororu, skrytě můžete dočíst o úzkostech, traumatech a strachu doby, ve které byl napsán. Ať už je to podvědomá hrůza z toho, že Britskému impériu všechno to kolonizování bouchne do ksichtu, strach z homosexuálů nebo děs z pohlavních nemocí. O tom, čeho z těchto věcí se sám Stoker bál nejvíc, o krvi a hororu, o tom, kdo byl nebo nebyl reálný Dracula a císaři Zikmundovi… si povíme v nejnovějším díle našeho podcastu o historii sexu, sexuality a erotiky, v Hodině dějepichu.