Video placeholde

Sex ve starověké Spartě: Semenem se nesmělo plýtvat, žádné nevěstince ani masturbace

Starověk byl plný armád, vojenských jednotek, válečníků a zabijáků. Byla to neklidná série století a státy musely být ochotny sebrat své občany a poslat je někam do polí, aby si tam lidé navzájem vráželi kusy ostrého dřeva, mědi a železa do těla. Ale jeden stát povýšil tuhle krvavou činnost na umění. Dokonce na životní filozofii. THIS. IS. SPARTA!

Starověká Sparta je z historického i mainstreamového hlediska mimořádně rozporuplné místo. V podstatě každý evropský národ Sparťany tak trochu považuje za své minimálně kulturní předky, takže vyzdvihuje na Spartě ty “cool” věci a snaží se potlačit ty, které bychom dnes vnímali jako… problematické. 

Ano, je pravda, že pár stovek Sparťanů dokázalo na čtyřicet osm hodin v podstatě zastavit pochod tisícinásobné převahy perských vojsk. Ale taky je pravda, že Sparta byla militaristická totalitní noční můra, která byla postavená na utrpení dětí, vlastních občanů i všech sousedních států. A ze všeho nejvíc fascinující je, že “alfa samci”, kteří se k odkazu Sparty hlásí nejvíc, zároveň nejvíc odmítají velkou část jejího odkazu. Ohromný kus gay historie. 

To my se v nejnovější Hodině dějepichu ponoříme do všeho. Užijte si tento díl věnovaný starověké Spartě.