Sirimavo Bandanaraike

Sirimavo Bandanaraike Zdroj: Wikimedia

Sirimavo Bandanaraike
Sirimavo Bandanaraike
Sirimavo Bandanaraike
Sirimavo Bandanaraike
4
Fotogalerie

Sirimavo Bandanaraike: Žena, která toho v politice změnila víc, než možná sama chtěla

Přes sedm desítek národů vidělo v průběhu moderních dějin stát ve svém čele ženu. V současné době jich světu vládne 29, včetně první prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové. Některé byly do své funkce zvoleny, jiné jmenovány, některé svému národu sloužily jen krátce, jiné přepsaly jeho dějiny. A pak jsou tu i takové, které svou politikou významně ovlivnily celý svět. Třeba Sirimavo Bandanaraike.

Ministerská předsedkyně Šrí Lanky, někdejšího Cejlonu, byla do své funkce zvolena roku 1960, a stala se tak vůbec první ženou stojící v čele vlády na světě. V potaz musíme vzít ovšem fakt, že úřad před ní zastával její manžel a sama Sirimavo pocházela ze staré aristokratické rodiny Ratwatte. Otec jejího manžela Solomona Bandanaraike byl místním poradcem guvernéra a jednou z vůbec nejmocnějších osob na britském koloniálním Cejlonu.

Celá rodina byla anglikánského vyznání, ale Solomon, který studoval v Oxfordu, se po svém návratu na Šrí Lanku stal buddhistou.

V roce 1956 byl zvolen ministerským předsedou, ovšem již o tři roky později byl zavražděn jedním z radikálních buddhistických mnichů.

Trochu jiná zelená vdova

O rok později si obyvatelé Cejlonu zvolili do čela vlády vdovu Sirimavo Bandanarike, která do té doby měla dvacetiletou praxi ženy v domácnosti. Stala se předsedkyní levicové Srílanské strany svobody a ve funkci se jí zalíbilo. Premiérkou byla nejen v letech 1960−1965, ale poté i 1970−1975 a 1994−2000.

Těžko říct, zda na Cejlonu napáchala víc škody nebo užitku.

Známá byla pro svůj příklon k Číně a Sovětskému svazu a její vláda proslula znárodňováním. Cejlon přejmenovala na Šrí Lanku a prosazovala politiku sinhálského nacionalismu, což prohloubilo konflikt s tamilskou menšinou, která byla poškozena stanovením sinhálštiny jako úředního jazyka.

K vysoké politice vedla i svou dceru Chandriku, která se roku 1995 dokonce stala prezidentkou Šrí Lanky. V osobním životě ale byla patrně stejně nešťastná jako její matka. Provdala se za herce Vijaya Kumaratunga, který byl zavražděn marxistickým extremistou přímo před jejíma očima i očima jejich dvou dětí.

Neúnavná babička Bandanaraike odstoupila ze své funkce premiérky teprve v roce 2000, dva měsíce před svou smrtí. Zemřela na infarkt po cestě z hlasování ve volbách.