Ondřej Sekora s jednou ze svých knížek.

Ondřej Sekora s jednou ze svých knížek. Zdroj: Ondřej Sekora, Lewron

Ferda Mravenec
Spisovatel a ilustrátor Ondřej Sekora při práci.
Tak Sekora v únoru 1939 nakreslil, jak namaloval Ferdu Mravence.
Ferda Mravenec
Ferdův slabikář – koza, 1939
17
Fotogalerie

Autor Ferdy Mravence zakládal české ragby a za okupace byl vězněn. Ondřej Sekora se narodil před 120 lety

25. září 1899 se v Brně narodil populární spisovatel a ilustrátor dětských knížek Ondřej Sekora. Dnes je znám především jako autor postavičky Ferdy Mravence, všeuměla s dobrým srdcem, a jeho souputníka, přechytralého Brouka Pytlíka. Obě figurky se poprvé objevily ve 30. letech jako hrdinové kreslených příběhů vycházejících v Lidových novinách, kde Sekora pracoval. Nedlouho poté se dočkaly i knižního vydání a popularitě se těší dodnes. Život známého spisovatele a ilustrátora byl ale daleko pestřejší.

Sekora studoval v letech 1929-1931 soukromě u profesora Arnošta Hofbauera na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Působil jako sportovní referent a kreslíř v Lidových novinách, za okupace byl v letech 1944-1945 vězněn v pracovních táborech. Jeho spoluvězněm byl například herec Oldřich Nový.

Po druhé světové válce pracoval Sekora mimo jiné v redakcích Práce, Dikobrazu a Státního nakladatelství dětské knihy, kde řídil knižnici pro předškolní věk. Od roku 1952 se věnoval psaní a výtvarné a ilustrátorské práci na volné noze. V poválečných letech vstoupil do KSČ, v roce 1964 dostal titul zasloužilý umělec.

Velmi aktivně působil i v oblasti sportu. Byl zakladatelem prvních českých ragbyových klubů, trenérem i rozhodčím.

Ondřej Sekora zemřel 4. července 1967 v Praze.