Pohřeb teroristy Omara Abdela Hamida El-Husseina v Kodani v roce 2015.

Pohřeb teroristy Omara Abdela Hamida El-Husseina v Kodani v roce 2015. Zdroj: Profimedia

Muslimský terorista paralyzoval Kodaň. Dánská metropole si připomíná výročí série útoků

Čtrnáctého a 15. února roku 2015 se v dánském hlavním městě Kodaň odehrála série útoků proti židovským cílům a aktivistům zesměšňujícím islám. Celková bilance těchto útoků jsou dva mrtví civilisté, pět zraněných policistů a mrtvý útočník palestinského původu. Pohřeb mrtvého teroristy se stal veřejnou manifestací stovek dánských muslimů, kteří se s ním přišli rozloučit.

Útočníkem byl dánský muslim Omar Abdel Hamid El-Hussein, který se narodil 11. září 1992 již v Dánsku palestinským přistěhovalcům a žil v silně multietnické části Kodaně Nørrebro, která je známa výrazně levicovým zázemím a odehrály se v ní v nedávné historii i velké nepokoje a střety mezi krajní levicí a dánskou policií. Po rozvodu rodičů vyrůstal El-Hussein s matkou, jež nezvládala jeho výchovu, a tak ho poslala na několik let na výchovu do Jordánska. Po návratu z Jordánska se El-Hussein v Dánsku zapojil do kriminálního podsvětí. Byl vyšetřován kvůli vloupáním a krádežím, také ho obvinili z ublížení na zdraví a přechovávání nelegálních zbraní. V té době bylo již známo i to, že užívá lehké drogy. Jeho okolí také vědělo o Husseinových antisemitských názorech motivovaných jeho zájmem o konflikt Izraele s Palestinci.

Během pobytu ve vězení se El-Hussein netajil svým obdivem k teroristické organizaci Islámský stát. Vězeňská správa si jeho radikalismu všimla a upozornila na něj dánské tajné služby, píše německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. I další evropská média si všímají podobnosti mezi profilem El-Huseina a například některými islámskými teroristy z Francie.

Hrdinný člen ochranky zabránil masakru

Dne 14. února 2015 se v Kodani v kulturním domě Krudttønden konala akce Umění, rouhání a svoboda projevu, organizovaná Výborem Larse Vilkse (jedná se o organizaci založenou na podporu švédského karikaturisty a historika umění Vilkse, který nakreslil karikatury islámského proroka Mohammeda). Na akci byli hlavními hosty Lars Vilks, Inna Ševčenková (představitelka hnutí Femen) a Agnieszka Koleková (anglicko-polská umělkyně a kurátorka uměleckého festivalu Passion for Freedom). Během zahajování akce na budovu zaútočil El-Hussein střelbou z automatické zbraně.

Protože byla akce realizovaná za mimořádných bezpečnostních podmínek, El-Hussein svou palbou neohrozil její účastníky, kteří se nacházeli v sále kulturního domu, ale jeho střelba zasáhla prosklené čelo budovy, kde je umístěna kavárna. V té byli v době střelby převážně příslušníci bezpečnostních složek a personál. Obětí útoku se stal pouze jeden člověk – režisér a producent Finn Nørgaard (1959–2015), tři lidé utrpěli zranění. Po střelbě se dal El-Hussein na útěk a podařilo se mu uprchnout.

Za několik hodin (těsně po půlnoci ze 14. na 15. února) zaútočil na budovu kodaňské Velké synagógy, zavraždil člena židovské ochranky Dana Uzana (1977–2015) a zranil dva policisty. Poté se znovu dal na útěk. Podle svědectví židovských věřících nacházejících se v ten okamžik uvnitř synagógy na obřadu bar micva (obřad, během něhož se z židovského chlapce stává nábožensky dospělý muž) je měl Uzan varovat před útočníkem, který se jen díky přítomnosti jeho a dvou policistů nedostal dovnitř a nemohl tak způsobit větší masakr. To ostatně na Uzanově pohřbu zdůraznil i dánský politik a bývalý premiér Lars Rasmussen.

Pohřeb, který vyděsil Izrael

Po útěku El-Husseina od Velké synagógy po něm policie zesílila pátraní. Až za několik hodin v neděli ráno se s ním střetla speciální policejní hlídka nedaleko kodaňské vlakové stanice Nørrebro a při přestřelce policisté El-Husseina zastřelili. El-Hussein byl pohřben po pátečních modlitbách na muslimském hřbitově na okraji Kodaně. Páteční modlitby a modlitby za zemřelého se v mešitě zúčastnilo několik tisíc muslimů a podle dánské policie na samotném pohřbu bylo přítomno kolem pěti set muslimů. Někteří z nich během pohřbu skandovali pokřik Alláhu akbar! (Bůh je veliký!)

Ne všichni představitelé dánských muslimů se způsobem pohřbu souhlasili, například Ahmet Deniz vyjádřil obavu z extremistických názorů mezi účastníky pohřbu. Naopak Kasem Said Ahmad, jeden z organizátorů pohřbu, odmítl, že by účastníci pohřbu chtěli vyjádřit podporu pohřbívanému teroristovi a jeho činu, ale měli pouze přijít podpořit truchlící rodinu teroristy. Po těchto teroristických útocích vyzval izraelský premiér Benjamin Netanjahu evropské židy, aby opustili Evropu a přestěhovali se před sílícím antisemitismem v Evropě do Izraele.