Franca Viola svým vzdorem proti sňatku s násilníkem přispěla ke změně italských zákonů.

Franca Viola svým vzdorem proti sňatku s násilníkem přispěla ke změně italských zákonů. Zdroj: Wikimedia

Prominutí znásilnění za svatbu s obětí. Příběh ženy, která se vzepřela a změnila italské zákony

Před rokem 1981 bylo v Itálii sexuální násilí považováno za přečin vůči morálce, nikoliv vůči postižené osobě. Oběť byla zákonem přehlížena do té míry, že znásilnění bylo možné dotyčnému odpustit, pokud souhlasil, že si ženu vezme. Vše změnil až v roce 1965 otřesný případ znásilněné Francy Viola, která se za svého trýznitele provdat odmítla. Příběh otřásl staletou sicilskou tradicí. O šestnáct let později se pak Itálie po změně zákona zapsala na seznam civilizovaných zemí.

V roce 1963 byla Franca Viola zasnoubena s o osm let starším synem alcamského mafiána. Filippo Melodia byl však vzápětí odsouzen za krádež a z ostrova uprchl. Když se o dva roky později na Sicílii vrátil, pokusil se námluvy s Francou obnovit, ta se ale mezitím stala neoblomnou.

Předtím, než dívku Melodia na Štědrý den roku 1965 unesl z rodného domu, ji několik měsíců pronásledoval a vyhrožoval jí. Hrubému nátlaku vzdorovala, i přes obavy z pomsty. Pomohl jí v tom především na svou dobu neobvyklý přístup rodiny, která od zrušenými zásnubami společensky poznamenané Violy nedala ruce pryč.

Melodia Francu během dvou týdnů se svými kumpány opakovaně znásilnil. Počítal, že se v budoucnu bez problémů odkáže na článek 544 italského trestního zákoníku, který jej po svatbě s Francou od zločinu očistí. Ženy se této praktice podvolovaly po staletí, vyhlídka sňatku s jiným mužem pro ně po obdobných aférách nepřicházela v úvahu.

Policie Francu našla a osvobodila na začátku ledna 1966. V následujícím procesu s jejími trýzniteli Franca jako první Italka vůbec veřejně odmítla reparativní manželství. Částí společnosti byla proto označena za ženu beze cti. Rodině dívky bylo opakovaně vyhrožováno smrtí, přišla o dům i vinici, které neznámí pachatelé zapálili.

Během mezinárodně sledovaného procesu s Melodiou v roce 1966 prohlásila, že „si vezme pouze člověka, kterého miluje“. Díky své neústupnosti a odvaze se tak stala jednou z největších hrdinek feministického hnutí. O dva roky později se provdala za Giuseppe Ruisiho, který stál po celou dobu po jejím boku.

Pár dostal svatebním darem od italského prezidenta čtyřicet dolarů a od ministra dopravy cestování po italských železnicích na měsíc zdarma. Později měli Franca s Giuseppem dva syny. Dodnes žijí v sicilském Alcamu.

Filippo Melodia byl v průlomovém procesu odsouzen k jedenácti letům za mřížemi. Po propuštění byl v roce 1978 zavražděn v Modeně. Zákon umožňující pachateli sexuálního násilí odčinit zločin svatbou s obětí byl zrušen o tři roky později.