Dřevní doby počítačů...

Dřevní doby počítačů... Zdroj: Ed Uthman (CC BY-SA 2.0)

Počátky Apple: Stevové Jobs a Wozniak.
Vnitřnosti Apple I.
Wozniak Apple opustil v polovině 80. let. Takhle vypadal roku 2012.
Apple I v kufříku. Ale notebook to tedy ještě nebyl.
Apple I se prodával vlastně jen jako základní deska.
14
Fotogalerie

Apple slaví. Před čtyřiceti lety začal s „jablkem“ číslo jedna

V době, kdy českoslovenští diváci začali pomalu přecházet na barevnou televizi, a sto let od patentu na první telefon Alexandera Grahama Bella postavil Steve Wozniak vlastníma rukama stroj, který ho záhy vynese na vrchol: Apple I.           

Tehdy pětadvacetiletý Wozniak už měl slušné zkušenosti z rostoucího průmyslu výpočetní techniky. Z jedné univerzity ho vyhodili hned v prvním ročníku, když jim hacknul počítačový systém. Pracoval nějakou dobu pro známou videoherní společnost Atari, během brigád ve firmě Hewlett-Packard se seznámil se Stevem Jobsem.

Právě ten byl klíčový pro obchodní úspěch Wozniakova počítače. Firmu Apple založili na apríla 1976, o jedenáct dní později prezentovali Apple I. Nabízeli ho hlavně dalším odborníkům a kutilům, nebyl to hotový produkt, jak si ho představujeme dnes. Zákazníci za 666,66 dolaru (Wozniakovi se líbily opakující se číslice, o Satanovi prý nic nevěděl; dnes to při započtení inflace odpovídá 2772 dolarům nebo 65 700 Kč) dostali vlastně jen vnitřnosti. Elektrický zdroj, klávesnici i monitor si museli obstarat sami, každý stroj tak vypadá unikátně. Třeba ten dřevěný.

Wozniak postavil asi dvě stovky těchto počítačů Apple, za rok už je nahradil model II. Zachovalo se jich ale ještě méně. I proto, že firma nabízela majitelům jedničky dvojku za výměnu a že starší stroje likvidovala. Dnes se ví o asi šedesátce dochovaných Apple I, z nichž šest funguje. Pro sběratele mají dnes cenu stovek tisíců dolarů.