Charlie Chaplin jako Diktátor

Charlie Chaplin jako Diktátor Zdroj: profimedia

Charlie Chaplin vydělával víc než prezident a všechny jeho ženy byly teenagerky

Před 135 lety se narodil herec, režisér a průkopník kinematografie Charlie Chaplin. Jeho filmy zná dodnes celý svět, o Chaplinovi samotném se ale ví daleko méně. Jeho život přitom sám připomíná velkou, dramatickou a často velmi kontroverzní grotesku.

Charlie Chaplin je v historii filmu hrdinná i tragická postava. Jako herec i jako režisér a producent si užíval slávy a až neuvěřitelné bohatství. Ve své době byl lépe placený než prezident. Hlava USA pobírala v roce 1916 roční plat 75 000 dolarů, kdežto Chaplin měl už ve své první smlouvě se studiem Mutual Film Corporation napsanou částku 670 000. Když si v roce 1919 založil vlastní studio, stal se z něj jeden z nejbohatších lidí ve Spojených státech. Nikdy však v USA nepožádal o občanství. Cítil se být světoobčanem a myšlenka patriotismu mu připadala směšná. Rozhodnutí se mu vymstilo v 50. letech, když byl po uvedení filmu Moderní doba obviněn ze sympatií s komunismem. V roce 1952 mu vláda USA odebrala pracovní víza a Chaplin se z dovolené v Anglii už do Států nemohl vrátit. Usadil se proto ve Švýcarsku, kde strávil spokojený zbytek života s rodinou. Do USA se vrátil až po 20 letech, když mu byl na předávání cen Filmové akademie udělen Oscar za celoživotní dílo. Potlesk zaplněného sálu trval celých 12 minut.

Pokračování 2 / 7

K showbyznysu se dal už jako dítě

Hvězda první velikosti Charlie Chaplin čelil ve své době nepříjemným nařčením a skandálům.Profimedia

Chaplin se narodil 16. dubna 1889. Oba rodiče se živili vystupováním v šantánech, a jelikož si nemohli dovolit chůvu, brali malého Charlieho všude s sebou. Když mu bylo pět let, selhal jeho nachlazené a nemocné matce během vystoupení hlas. Aby dav opilých vojáků podnik nezdemoloval, vystrčil ho impresário na pódium a přikázal mu, ať číslo odzpívá za maminku. Zpěv malého caparta vojáky tak pobavil, že ho zasypali deštěm mincí a dožadovali se přídavku. Charlie nejdříve mince pečlivě posbíral, což vyvolalo další salvy smíchu, a při další písni začal napodobovat ochraptělý hlas své nemocné matky. Zpívající dětský komik se stal obrovským hitem a za několik let už jezdil po celé Británii se skupinou stejně starých zpěváků a tanečníků. Jako malý hrál i divadlo (debutoval ve 12 letech ve hře o Sherloku Holmesovi) a zkoušel i vystupovat jako stand-up komik. Tady však pohořel, diváci ho z pódia vypískali a Chaplin na mluvené slovo zanevřel.

Pokračování 3 / 7

Stejně jako mnoho jeho hrdinů i on vyrůstal v sirotčinci

Charlie ChaplinProfimedia.cz

Matčino chatrné zdraví se rychle zhoršovalo a musela být hospitalizována v ústavu pro duševně choré. Otec se ve 37 letech upil k smrti a Charlie s bratrem putovali do sirotčince a internátní školy. Pobyli zde 18 měsíců, během kterých se Chaplin naučil číst, psát a nenávidět bezcitné autoritáře (učitelé ho několikrát surově zbili a ostříhali mu vlasy do hola). Poté se živil jako tanečník a herec v potulných divadelních skupinách. Největší úspěchy slavil ve sboru impresária Freda Karna, vynálezce mnoha slavných gagů (připisuje se mu i autorství bitev šlehačkovými dorty) a mentora mnoha komiků – vyrůstal u něj například i Stan Laurel. S Karnem se Chaplin dostal v roce 1910 na turné do USA a vzbudil zde takový ohlas, že mu slavné studio Keystone nabídlo kontrakt.

Pokračování 4 / 7

Postavu tuláka sám vytvořil a hrál ji celý život

Chaplin jako hrdina němého filmu.Profimedia.cz

První Charlieho film byla jednocívková komedie Making a Living (dnes uváděná jako Chaplin si vydělává na živobytí). Sám Chaplin film nenáviděl. Příčila se mu jeho postava podvodníka s cylindrem a mohutným knírem, nelíbilo se mu, že režisér vystříhal jeho nejpovedenější gagy a nechal ve filmu scény, kde působí toporně. Rozhodl se proto, že si svou postavu vytvoří sám. Před natáčením druhého filmu přišel oblečený v pytlovitých kalhotách, buřince, s miniaturním knírkem a bambusovou hůlkou. Když ho šéf studia Keystone viděl, jak se batolí po placu, dostal hysterický záchvat smíchu a okamžitě rozkázal režisérovi, aby ve snímku Chaplinovu novou postavu použil. Little Tramp (Malý tulák) byla Chaplinova postava dalších 25 let a stala se celosvětovým kultem. Pořádaly se dokonce velké soutěže imitátorů. Chaplin se sám jedné z nich údajně tajně zúčastnil a skončil na 27. místě.

Pokračování 5 / 7

Byl perfekcionista a dokázal kontrolovat celý proces výroby filmu

Charlie ChaplinProfimedia.czV roce 1914 Chaplin uzavřel smlouvu s Essanay Studios. Zaručovala mu závratný plat 1250 dolarů za natáčecí týden a desetitisícové bonusy. Jeho další kontrakt s Mutual Film Corporation obsahoval roční plat 670 000, který ale přebilo studio First National s nabídkou 1 milionu za 8 komedií. Z chudého londýnského sirotka se stal jeden z nejbohatších mužů v USA. Kromě peněz však toužil i po kreativní kontrole nad svou tvorbou. V roce 1919 proto společně s Douglasem Fairbanksem, Mary Pickfordovou a D. W. Griffithem založili vlastní studio United Artists. V dohledu nad celým tvůrčím procesem mu pomáhalo široké umělecké nadání. Kromě režírování a herectví byl i skvělý hudebník (přestože neměl hudební vzdělání). Složil hudbu pro mnoho svých filmů a za hudbu k filmu Limelight (Světla ramp) dostal dokonce Oscara.

Pokračování 6 / 7

Domníval se, že zvukový film je zbytečnost

Charlie ChaplinProfimedia

K mluvenému slovu měl Chaplin už od svého neúspěchu se stand-upem nedůvěru. Když byl v roce 1927 uveden do kin první zvukový film The Jazz Singer (Jazzový zpěvák), staly se dialogy v Hollywoodu standardem. Chaplin ale dlouho odolával. Byl přesvědčen, že jeho uměleckému vyjádření mluvené slovo jenom ublíží, zároveň si však uvědomoval, že éra němých filmů skončila, a trápil se vědomím, že jeho filmy budou vnímány jako zastaralé přežitky. Ve svých klasických velkofilmech City Lights (Světla velkoměsta) a Modern Times (Moderní doba) proto postupně zaváděl hudbu a ruchy, jeho Tulák ale stále zůstával němý a jeho hlas se ozve pouze během hudební pasáže, kdy zpívá vymyšleným jazykem připomínajícím italštinu. Poprvé na plátně Chaplin promluvil až v roce 1940. Ne však jako Tulák, ale jako válkou posedlý vládce Hynkel ve sžíravé protihitlerovské satiře Great Dictator (Velký diktátor).

Pokračování 7 / 7

Všechny jeho ženy byly teenagerky

S manželkou Oonou po návratu do Británie v roce 1952.Profimedia.cz

Chaplin měl komplikovaný a z dnešního pohledu velmi kontroverzní vztah k ženám. Poprvé se oženil v roce 1918 se sedmnáctiletou herečkou Mildred Harrisovou. Unáhleného rozhodnutí okamžitě litoval a manželství netrvalo dlouho. Podruhé se oženil ještě s mladší, teprve šestnáctiletou herečkou Litou Greyovou. Tu navíc poznal jako Lillitu Louis MacMurrayovou při natáčení filmu The Kid, když jí bylo 12 let. Chaplin dohlížel na její hereckou kariéru, vymyslel její pseudonym a údajně s ní udržoval vztah už od jejích patnáctin (jemu v té době bylo 35 let). Třetí žena byla bývalá dětská modelka Paulette Goddardová. S Chaplinem se seznámila v roce 1932 ve svých 22 letech, tvrdila ale, že jí je o pět let méně. Vzali se v roce 1936 a po šesti letech následoval rozvod a soudní spor o otcovství a finanční vyrovnání. Během něj se čtyřiapadesátiletý Chaplin potkal s osmnáctiletou Oonou O’Neillovou. Její otec, slavný dramatik a držitel Nobelovy ceny za literaturu Eugene O’Neill, byl vztahem tak pohoršen, že dceru vydědil. Přesto se za herce provdala, měla s ním 8 dětí a zůstala s ním dalších 34 let až do jeho smrti v roce 1977.