Údolí smrti je místem plným kontrastů

Údolí smrti je místem plným kontrastů Zdroj: Pixabay

Zkrystalizovaná sůl v Badwater Basin má tloušťku pár milimetrů až metr
Kalifornské Údolí smrti
Vagóny na dopravu boraxu byly přizpůsobené nehostinným podmínkám
Údolí Smrti je zároveň planetou Tatooine ze světa Star Wars!
Jednou z nejslavnějších záhad Údolí Smrti byly donedávna zdánlivě samovolně se pohybující kameny
7
Fotogalerie

Současná vlna veder v Česku nic není. Rekordní naměřená teplota byla ještě o hodně vyšší

Česko tento týden zasáhla vlna tropických veder – teplota vzduchu se během dne často pohybuje nad 30 stupni Celsia. To ale není nic v porovnání s rekordní teplotou vzduchu – 10. července 1913, tedy přesně před 110 lety, naměřili na východě Kalifornie v Death Valley 134,1 stupňů Fahrenheita, respektive 56,7 stupňů Celsia. Jaké Údolí smrti, tedy nejteplejší místo na zemi, vlastně je?

Legenda praví, že v zimě na přelomu let 1849 a 1850 se skupina nových osidlovatelů ztratila ve Východní Kalifornii kdesi v tehdy ne příliš dobře probádané oblasti zvané Velká pánev. Skupina se zasekla v jednom z pouštních údolí a kvůli extrémním podmínkám, které je zde potkaly, si myslela, že se odtamtud živa už nedostane. Zahynul nakonec jeden člen výpravy. Na základě příběhu přeživší skupiny se pak pro toto místo vžil název Údolí smrti. Jiná historka zase vypráví o tom, že během zlaté horečky přechod přes údolí nepřežilo třináct prospektorů, kvůli čemuž vzniklo děs nahánějící jméno.

Ať už je původ názvu jakýkoliv, dnes už víme, že právě 230 kilometrů dlouhé Death Valley s rozlohou osmi tisíc kilometrů čtverečních je nejteplejším a nejsušším místem celé Severní Ameriky. Tamější solná pánev Badwater Basin je se svými 86 metry pod úrovní moře navíc i tím nejníže položeným místem jak v USA, tak i na celém kontinentu. Celé území pak tvoří severní část Mohavské pouště.

V padesátých letech 18. století se v rámci Údolí smrti vytěžila veškerá ložiska zlata a stříbra, o třicet let později pak byly objeveny naleziště boraxu, minerálu důležitého jako zdroj boru. Těžební společnost William Tell Coleman Borax Company v roce 1883 založila na vojtěškových polích městečko Greenland Ranch (v roce 1933 přejmenované na Furnace Creek), kde o osm let později vznikla meteorologická stanice.

A právě na této stanici tehdy ještě v Greenland Ranch byla ve čtvrtek 10. července 1913 naměřena teplota vzduchu 56,7 stupňů Celsia. Nejednalo se ovšem o nějakou anomálii – mezi květnem až zářím průměrná denní teplota v Údolí smrti neklesne pod 30 stupňů Celsia, v červenci se dokonce nedostane ani pod 40 stupňů.

13. září 1922 byla nicméně tato rekordní teplota z Death Valley překonána údajem získaným z libyjského města Aziziya – tehdy byla naměřena teplota dosahující na 57,8 stupňů Celsia. O devadesát let později ale byl stanici v Libyi rekord oficiálně odebrán kvůli pěti závažným důvodům v čele s potenciálně problematickým přístrojovým měřícím vybavením, pravděpodobně novým a nezkušeným pozorovatelem nebo nereprezentativním mikroklimatem místa pozorování… Rekord se tak po devíti dekádách znovu vrátil do Východní Kalifornie. Jedenáct naměřených údajů (čtyři z nich byly změřeny satelitem) teplotu z Greenland Ranch z roku 1913 údajně překonalo, žádný z nich ale nebyl oficiálně uznán.

Volské oko a nejextrémnější závod na světě

I přes extrémní teploty, jaké v Death Valley během většiny roku panují, tam jsou k vidění dva typicky severoamerické druhy zvířat – ovce tlustorohá a káně rudoocasé – a rovněž i divocí osli a kojoti. Jelikož se vedle toho v Údolí smrti nachází přes šest set jezírek a potoků, tak tam žije i miniaturní, v průměru čtyři centimetry dlouhý druh ryby, pro který ani neexistuje český název – musíme se tak spokojit s anglickým jménem Death Valley pupfish. Právě i kvůli tamější živočišné a celkově přírodní specifičnosti prezident Herbert Hoover prohlásil v roce 1933 Údolí smrti za národní park.

Toto místo s nebezpečnými přírodními podmínkami ovšem láká kromě několika různých druhů zvířat také vyznavače extrémních sportů. 217 kilometrů dlouhý běh zvaný Badwater Ultramarathon je považovaný za nejextrémnější závod na světě. Aktuální rekord trati drží s časem 21 hodin 33 minut a jedné vteřiny Japonec Yoshihiko Ishikawa.

Závod rozdělený do tří dnů je v Údolí smrti pořádaný v nejteplejším měsíci, tedy v červenci – letošní ročník skončil v pátek 7. července. Teplota vzduchu během závodu poměrně pravidelně přesahuje 50 stupňů Celsia. Když se při takové teplotě nedokáže lidské tělo dostatečně ochladit, tak následuje nejen úpal, křeče a vyčerpání z horka, ale při vystavení po delší dobu dochází i k nevratnému poškození buněk – poměrně snadno lze vyhledat video na Youtube, jak se redaktor BBC David Shukman snaží v Údolí smrti na pánvi ohřívané pouze sluncem a horkým vzduchem uvařit volské oko. Po pěti minutách už se pomalu začíná objevovat typická bělost bílku, načež ale britský žurnalista kvůli extrémnímu vedru celý gastropokus pro vlastní bezpečí raději končí…

Obyvatelé Česka se během následujícího týdne jistě budou cítit jako v tropech. Nejteplejšímu místu na světě ovšem nedosáhneme ani po kotníky.